Сб. Лип 27th, 2024

Світло створює комфорт, впливає на настрій, працездатність. Воно необхідне під час роботи, відпочинку, спілкування. Як правило, коли в приміщенні темно, а потрібно працювати, швидко втомлюються очі, настає втома, може боліти голова. Тому важливо, щоб на робочому місці, а також вдома під час виконання будь-яких завдань в приміщенні або надворі було достатнє освітлення. За винятком моментів, коли воно не потрібне. Наприклад, коли хочеться відпочити в темноті.

Були часи, коли для освітлення приміщень використовувались виключно лампи розжарювання. Вони потребували багато енергії, а термін служби виробів ледве перевищував тисячу годин. Але на сьогодні у продажу можна знайти різні альтернативні вироби. Серед них – світлодіодні стрічки теплого світла.

Які варіанти лед ниток можна знайти у продажу

Діодні пристосування здатні випромінювати біле, жовте, зелене, синє, червоне світло. Монохромна продукція не здатна змінювати колір свічення. Зміна кольору можлива лише у rgb led стрічці.

В квартирах, котеджах найчастіше використовують стрічки із білими кристалами. Вони можуть мати різну температуру світіння в діапазоні від 2700 до 10000.

Світлодіодні стрічки на стелю білого кольору можуть давати такі види світіння:

  • теплий – спостерігається жовтуватий відтінок;
  • нейтральний і холодний – відрізняються легкою синевою.

Тепле діодне світло більш тьмяне, але воно комфортніше для людських очей.

У чому особливості світлодіодної стрічки RGB

Завдяки здатності комбінувати кольори, такі вироби можуть світити різними відтінками. Вони можуть давати навіть білий колір, хоча і не зовсім чистий. Керувати такими пристосуваннями, вибирати забарвлення можна за допомогою інфрачервоного пульту, на якому зазначені кольори, або програми у смартфоні. Вони дозволяють контролювати частоту та тривалість випромінювання світла.

Світлодіодна стрічка rgbww – поліпшена версія  пристроїв. Такі джерела освітлення, окрім синього, зеленого, червоного діодів, оснащені ще й білим кристалом. Тобто, нитка rgbww істотно спрощує організацію освітлення в приміщенні.

Які переваги має гнучка стрічка

Пристрої здатні працювати без перерви близько одинадцяти років. В перекладі на години – до ста тисяч. Їхня ефективність вища майже на 90%, якщо провести паралель з іншими варіантами пристосувань. У середньому, один метр виробу споживає 7,2 Вт.

Діодні стрічки дуже гнучкі. Вони легко згинаються під потрібним кутом, фіксуються на напівкруглій поверхні. Пристосування також легко поділяються на частини. Це дозволяє з одного великого відрізка створити кілька елементів потрібного розміру.

Наскільки яскравими і потужними є лед стрічки

Щоб стрічка гідно виконувала покладене завдання, яскравість повинна становити приблизно 1 500 Lm /метр. Це можна порівняти із стоватною лампою розжарювання.

На загальну яскравість впливають такі фактори:

  • Кількість енергії, що споживається метровою ниткою.
  • Потужність окремого діоду.
  • Кількість кристалів на метровій нитці.

Чим густіше розташування діодів, тим краще освітлення кімнати. При цьому витрати енергії більші та вища на світлодіодну стрічку в Україні ціна.

Найкращою щільністю вважається 120 кристалів на метровий відрізок. Цього достатньо, щоб освітлення було рівномірним.

Чим якісніше джерело світла, тим більше воно споживає електрики. Показник потужних пристроїв становить 15 W/метр.

Світлодіодна підсвітка може мати напругу як 5, так і 220 вольт. Найпопулярніша цифра – 12. До блоку живлення подається струм 220, після чого він перетворюється до потрібного показника.

Захист від вологи

Гнучкі вироби бувають негерметичними, напівгерметичніми та максимально захищеними. Від цього залежать умови експлуатації продукції.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.