Пт. Лип 5th, 2024

3 липня православна церква шанує мучеників Мокія і Марка

У народному календарі 3 липня – свято Маків день. Також його ще називають Стожари. У Маків день зазвичай збирають мак і за кількістю зерен судять про врожай: якщо їх багато – рік буде врожайним.

Також насіння маку додавали в корм курям, щоб вони більше яєць несли.

Існував переказ, що кров загиблих воїнів піднімається з землі і перетворюється в макові квіти, які просять живих молитися за упокій грішних душ загиблих.

У минулі часи вірили, що мак здатний протидіяти нечистій силі. Це вірування пояснюється тим, що рослина має снодійні властивості, тобто може приспати ворожих людині духів.

Також мак використовували як оберіг від нечисті. Наші предки вірили, що мак  може приспати навіть злі сили. Тому 3 липня приносили квітки маку у дім, щоб уберегти його від зла. Такжж мак розсипали біля порога.

Ще макові зерна насипали у взуття нареченим. Вірили, що поки нечисть не перерахує всі зернятка, то не зможе нашкодити закоханим.

 

Що не можна робити 3 липня

Люди вважали 3 липня нещасливим днем, який приносить втрати та збитки. Тому сьогодні не починали нові справи, особливо якщо вони стосувалися фінансів.

Не можна пити спиртні напої. Існує повір’я, що сьоодні в тіло людини, яка зловживає алкоголем, може проникнути нечиста сила і серйозно нашкодити здоров’ю.

Щоб не зіпсувати відносини з близькими та знайомим, не варто 3 липня давати гроші в борг. Це загрожує великими сварками та розривом стосунків.

Не рекомендується пересаджувати рослини – вони не приживуться на новому місці.

Заборонено зібраний 3 липня мак використовувати для здоби та випічки. Його треба застосовувати тільки в якості лікарського засобу.

Народні прикмети на 3 липня

  • Постійно чути гуркіт грому під час грози – до тривалої негоди
  • Мошки та комарі в’ються колами – в найближчі сім днів встановиться гарна погода
  • Павук виходить з гнізда і тче нову довгу павутину — на гарну погоду.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.