Пт. Вер 20th, 2024

Для різних потреб – різна площа

Громадяни України після досягнення 18 років мають право претендувати на безплатну земельну ділянку. Максимальна площа, що передбачена – 2,5 га землі. І хоча під час повномасштабного вторгнення дію закону призупинили, втім не скасували. 

Документ передбачає, що під кожні потреби, виділяють різну площу землі.  Із державного або комунального земельного фонду українці можуть отримати ділянки:

  • 2,0 га – для ведення особистого селянського господарства;
  • 0,12 га – для ведення садівництва;
  • 0,25 га у селах, 0,15 га в селищах, 0,10 га в містах – для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд;
  • 0,10 га – для індивідуального дачного будівництва,
  • 0,01 га – для будівництва індивідуальних гаражів.

Причому закон передбачає можливість для кожного громадянина отримати не одну ділянку із цього переліку, а кожну, що є цьому списку. Тобто теоретично, кожен громадянин може отримати п’ять ділянок землі різного цільового призначення.

 

Максимальна загальна площа таких наділів може становити 2,48 га.

Проте експерти земельного ринку мають сумніви, щодо відновлення дії закону післ війни. Адже фактично, це буде єдиний ліквідний товар.

А якщо порахувати усіх громадян від 18 річного віку, які ще ніколи не зверталися за земельною ділянкою, то вільних ділянок, тих які не приватизовані на сьогодні, на всіх – не вистачить. 

Зауважимо, що й до повномасштабного вторгнення закон працював дуже складно. Людина, яка мала намір отримати ділянку мала пройти десятки бюрократичних кіл, і витратити купу нервів і часу. Навіть не один рік. І попри те, що землю виділяли безоплатно, за різні землевпорядні процедури українцям доводилося платити з власної кишені. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.