Пт. Вер 20th, 2024

Дієві поради щодо порятунку врожаю

Є кілька причин, чому на помідорах скручується листя. Перша – це спека та недостатній полив. Таким чином, рослина намагається захиститися від дії високих температур, щоб не втрачати вологу через листя і знизити ризик сонячних опіків. 

Якщо листя помідорів скручується у спекотну погоду, потрібно збільшити полив вранці та ввечері, щоб вода не випаровувалась надто швидко. Також ви можете затінити рослини, зробивши навколо грядки «тент» з агроволокна або інших матеріалів.

Також можна додати полив та обприскувати рослини по листку, додавши у воду антистресанти на основі амінокислот. 

Іноді листя на томатах скручується через надлишок азоту, який міститься в комплексних мінеральних добривах, сечовині, аміачній селітрі, компості, перегною тощо.

У таких випадках потрібно на 10 днів припинити підживлення помідорів азотом, а також видаляти пасинки та нижні листочки (не всі одразу, щоб рослини не зазнавали стресу).

Якщо листя скручується в різні боки, це може свідчити про брак бору. На цей дефіцит також вказує невелика кількість зав’язі та квіток. У такому разі потрібно підживити помідори борною кислотою (5 г на 10 л води).

Найгірше – коли листя скручується через вірус (наприклад, жовту кучерявість томатів). У таких випадках хворі рослини слід видаляти, щоб не ризикувати всією грядкою.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.