Сб. Лип 27th, 2024


На лаві підсудних — директор Департаменту муніципальної безпеки Київської міськдержадміністрації Андрій Ткачук, перша заступниця голови Деснянської райдержадміністрації у місті Києві Ірина Алєксєєнко, директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3» Деснянського району Києва Олег Шугалевич і його заступник Василь Десик. Провину вони не визнають.

Обвинувачені. ФОТО: Судовий репортер

 

30 травня прокурор зачитав обвинувальний акт. Потерпілі заявили цивільні позови від кількасот тисяч до кількох мільйонів гривень.

Один із потерпілих, який тої ночі трамувався, бо не зміг зайти в укриття, повідомив, що проходить військову службу і не може бути присутній на судових засіданнях. Суддя зачитала його цивільний позов на 300 тисяч гривень матеріальної і моральної шкоди.

 

Фото: Судовий репортер

 

Потерпіла, яка втратила дочку й 10-річну онуку, заявила позов на 4,5 млн грн. Після загибелі рідних у жінки виявили онкозахворювання і вона щодня витрачається на лікування.

Нагадаємо, 1 червня 2023 року близько 3 години ночі в Деснянському районі Києва між будинками пролунав вибух. На порозі поліклінки загинули мати з малолітньою донькою та ще одна молода жінка, ще четверо людей отримали травми різного ступеня тяжкості.

За сигналом повітряної тривоги вони прийшли в укриття, що в підвалі поліклініки. Але їх не впустив сторож, який потім буде пояснювати, що не встиг. 

Розслідування показало, що місцевих жителів в укриття часто не впускали. Та й сам підвал не був обладнаний під найпростіше укриття.

Сторожу Вадиму Мошкіну оголосили підозру за те, що залишив людей у небезпеці і це призвело до тяжких наслідків у вигляді загибелі і травмування кількох осіб.

Мошкіна почали судити на кілька місяців раніше. Зараз у його справі закінчується допит свідків.

Інші четверо обвинувачених — посадовці, які, за версією слідства, не проконтролювали стан укриттів і їх доступність.

Джерело



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.