Чт. Жов 17th, 2024

Це пов’язано зі способом виготовлення таких речей у минулому

Найбільшу небезпеку у наших будинках можуть становити сімейні реліквії. Чеський  кришталь ще років 30 тому стояв у кожній квартирі. Мода на нього пішла, але батьківські фужери та вази ми часто зберігаємо й до цих днів.

Звичайний кришталевий посуд цілком безпечний, але на деякі види варто звернути увагу. 

Це дуже гарні вази незвичайних відтінків. Вони особливо ефектно грають на сонці, а у променях ультрафіолетової лампи починаються світитися таємничим світлом.

 

Біля цього посуду починає сильно тріщати лічильник Гейгера. Адже до складу скла входить радіоактивний уран.

З уранового скла робили не лише посуд, а й прикраси. Це досить старі  брошки чи сережки, що незвичайно виграють кольором на світлі. 

Зараз предмети з уранового скла зняті з виробництва в багатьох країнах, але на сайтах антикваріату вони продаються досі, і деякі вироби можна купити зовсім недорого, наприклад чарки. 

Перші експерименти з додаванням урану в скло відбулися приблизно у 1830 році, коли чеський склодув Йозеф Рідль почав використовувати оксид урану для створення жовто-зеленого відтінку у своїх виробах.

Але надто остерігатися уранового скла не варто. Зробити радіоактивною їжу чи напої воно теж не може.

Уранове скло робили багато фабрик з виробництва кришталю, і ніхто зараз не дасть гарантії, що вони суворо дотримувалися санітарних норм і дозування радіоактивної добавки. 

Якщо вдома є такий раритет – на святковий стіл його краще не ставити. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.