Пт. Жов 18th, 2024

І роблять це – навмисно (с)

Те, про що усі здогадувалися, тепер стає – явним: Білий Дім свідомо затягує передачу Україні винищувачів F-16.

Попередньо нам обіцяли, що ЗСУ отримають 60 таких літаків, але допоки ми не маємо шансів отримати до кінця року й 20 підготовлених пілотів.

У США таку кричущу затримку пояснюють тим, що  інші країни випереджають українських пілотів у черзі на тренування.

 

Про це пише The Times.

Формально, у Пентагоні заявляють, що українські пілоти зазнають труднощів зі знанням англійської мови, а міноборони США вважає, що «прогрес навчання на літаках F-16 досить мізерний»

Натомість очільниця спеціальною парламентської комісії з озброєнь і боєприпасів Олександра Устінова у коментарі The Times заявила про «навмисне затягування» з боку США – навчання українських пілотів на винищувачах на F-16.

Як наслідок, в Україні до кінця року, скоріше за все, буде лише 20 пілотів, які завершать повну підготовку для польотів на F-16.

«Поки що ми будемо мати менше підготовлених пілотів, ніж винищувачів», – додала вона.

КРИЧУЩІ ФАКТИ:

  • Як нагадують журналісти The Times, Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія зобов’язалися передати Україні понад 60 винищувачів F-16.
  • Очікується, що перші літаки Україна отримає вже цього року, але поки неясно, коли вони почнуть виконувати бойові завдання.
  • Водночас Устінова повідомила, що поки лише вісім українських пілотів проходять підготовку в Тусоні (штат Арізона, США), а ще 12 проходять навчання на авіабазі в Данії.
  • Третя навчальна програма в Румунії ще не розпочалася.
  • Устінова підтвердила, що Київ звернувся до Вашингтона з проханням надати ще як мінімум десять місць для навчання пілотів, але його прохання було відхилено.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.