Чт. Вер 19th, 2024

Вже визначили понад тисячу відповідальних осіб, а в окремих областях процес уже на фініші 

В Україні почали перевіряти адреси. Представники місцевої влади мають звірити та внести оновлену інформацію до Реєстру з назвами вулиць і будинків.  Та згодом завітають і в кожне окреме помешкання. Таким чином мають провести повну верифікацію адрес

Єдиний державний реєстр адрес після верифікації стане єдиною і вичерпною базою адресних даних. У цьому реєстрі кожний населений пункт, кожна вулиця і кожний будинок матимуть власний ідентифікатор.

 

Це дозволить уникнути плутанини, яка нерідко виникає при дублюванні назв населених пунктів і вулиць, а також номерів будинків.

На сьогодні  у вже понад тисячі громад визначено осіб, які відповідатимуть за заповнення реєстру. Вони пройшли спеціальне навчання і отримали доступ до кабінетів цього інтернет-ресурсу. У деяких громадах за справу взялися активно, і там вже завершують перший етап верифікації. Наприклад у Сумах  верифіковано 94% будинків і вулиць, і Ніжині на Черкащині – 90%. А серед ОТГ лідером цього списку стала Локачинська громада у Волинські області. Там вже верифікували 95% адрес.

При верифікації адрес до реєстру заносять такі дані:

  • верифіковані назви вулиць;
  • додають геометрію вулиць;
  • додають історичні та синонімічні назви вулиць;
  • додають документи, що підтверджують наявність адрес;
  • верифікують номери адрес (будівлі).

Другим етапом будуть проводити верифікацію приміщень, тобто прийдуть до кожної квартири.

У Мінінфраструктури кажуть, що метою такої перевірки адрес є «систематизація адресної інформації». В уряді прагнуть створити єдине джерело даних, яке б містило усі адреси, що є в Україні. Це допомогло б суттєво зменшити кількість помилок при використанні такої інформації, де потрібна точна адреса.

Крім того, це могло б запобігти проявам шахрайства із правами власності на нерухомість.

Створення такого реєстру допоможе податківцям, які матимуть у своєму розпорядженні не лише базу оподаткування, але й конкретні адреси та місце розташування платників.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.