Пт. Вер 20th, 2024

Як правильно просушити льох

Вологість у погребі – це небезпечний «сусід», який призводить до розмноження патогенних мікроорганізмів і є причиною псування продуктів

Як висушити льох вапном

Багато дачників вважають, що добре вбирає вологу в підвалі побілка, але насправді, це не так. Використання вапна – превентивний профілактичний захід, за допомогою якого можна підтримувати і рівень вологості, і температуру повітря. Втім, є особливості нанесення матеріалу на стіни.

Потрібно взяти побілку, додати купорос (10% від кількості вапна), перемішати і розділити на дві частини отриманий розчин.

Одягти закритий одяг, маску, рукавички, взяти малярський пензель і розкидати першу частину побілки по підвалу.

Почекати добу поки не висохне, потім узяти другу порцію вапна і знову розбризкати по приміщенню, але добре промазати кути. Так, поверхня стін буде нерівною, зате якщо вапно наносити саме так, ніяка волога льоху не страшна.

До речі, з підлоги теж краще зняти шар піску і засипати новий.

Професійний осушувач

Це пристрій, який потрібно увімкнути в розетку і поставити в льох. Така сушка швидко вбирає вологу, а якщо ще й модель можна під’єднати до каналізації, то і конденсат відходитиме ніби без вашої участі.

З плюсів – швидке осушення простору, мінус – агрегат коштує чималих грошей.

До того ж, якщо льох відсирів раптово, і раніше такого ніколи не було, то заради одноразового використання купувати осушувач не зовсім практично.

Жаровня

Хороший і бюджетний поглинач вологи для льоху – звичайне оцинковане відро з вугіллям. Вам потрібно поставити його в центр підвалу, на дно викласти вугілля і почекати, поки воно розгориться.

Вам залишається тільки чекати, поки це все прогорить.

Сенс дії в тому, що жаровня передає гаряче повітря вгору, а сире «йде» у вентиляцію. Якщо не хочете, щоб імпровізований котел закоптив, використовуйте тільки сухі дрова.

Свічка або вентилятор

Як просушити льох за допомогою свічки, знають ті, хто має багато часу – цей метод хоч і ефективний, але не підійде людям, яким треба швидко і терміново осушити льох. Суть цього методу в тому, що ви підносите до основи труби довгий запалений гніт – це допоможе створити тягу.

Коли він прогорить, берете банку, ставите в неї свічку, підпалюєте і розміщуєте там же, біля труби.

 

Це призведе до розігрівання повітря в трубі й поліпшення тяги.

ВАЖЛИВО: якщо використовуватимете свічку, можете не виносити продукти з льоху – цей дідівський метод спрацює і за заповненого сховища.

Вентилятор

Лайфхак із тим, як висушити льох вентилятором, підходить і для льоху, і для гаража. Вам потрібно просто встановити відповідний пристрій, який «виштовхуватиме» сире повітря з приміщення.

Звісно, необхідно відчинити двері чи люк, або спрямувати вентилятор до труби, якщо вона є.

Сушіння льоху таким методом займає, як правило, 4-5 днів, можна поєднувати зі свічкою.

Сіль і суха тирса

Цей метод підійде, якщо в льосі немає вентиляції – гігроскопічний матеріал хороший тим, що вбирає вологу в льосі та перешкоджає поширенню грибка.

Усе, що потрібно, – це розставити в погребі ємності з сіллю або сухою тирсою, також можна розкидати по підлозі (потім прибрати, звісно).

Матеріали вбиратимуть вологу, а вам потрібно стежити за тим, щоб вчасно їх міняти.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.