Сб. Лип 27th, 2024

17.01.24

Владислав Стецюк, Павло Стецюк

США і Британія б’ють по Ємену. Як це вплине на Україну? Особливо – на вартість пального. На автозаправках у Рівному кажуть, воно впало у ціні. Втім водії особливого здешевшання не відчули. Чому? І які перспективи для цін на пальне через світові конфлікти, далі у сюжеті.

Рівнянка Ольга приїхала на АЗС аби заправити свою автівку. Каже, хоч бензин і трохи здешевшав, та всеодно його вартість б’є по гаманцю. Зекономити не вдається.

Рівняни кажуть, особливо не відчули змін у цінах. Та їздити все ж доводиться.

Вартість пального почала знижуватись від початку грудня. Найбільше в ціні впав автогаз. Тоді він вартував в середньому 36 гривень за літр, нині близько 27-ми.

Найбільше від перекриття кордону польськими активістами страждав автогаз. Ціна на нього у листопаді вскочила на 10 гривень. Якщо до цього в тиждень робився один рейс по нафтопродукти з Європи, то після перекриття – один в місяць.

Нині ціна на газ врегулювалась. 17 січня, польські перевізники обіцяють зупинити протести на кордоні з Україною. Про це повідомив британському виданню “Рейтер” Томаш Борковські з Комітету захисту перевізників і роботодавців транспорту.

Один з організаторів протесту Рафал Меклер у соцмережах повідомив, що якщо не вдасться дійти згоди з урядом, 1 березня протести продовжаться.

Ще однією загрозою для зростання палива є удари коаліції Західних країн по єменських хуситах, які не один місяць здійснювали атаки на торговельні судна в Червоному морі. У десь ударів по позиціях хуситів, ціна на барель нафти зросла на 4%. А танкерам з “чорним золотом” та інші торговельним суднам рекомендували прямувати обхідним шляхом, або залишатися у безпечних зонах до урегулювання конфлікту.

Комерційний директор мережі АЗС Олег Хомич припускає, що конфлікт у Червоному морі не вплине на ціну пального саме в Україні.

Додає, на вартість пального в Україні найбільше впливають кілька чинників: стабільність постачання палива з-за кордону, вартість нацвалюти та податки на нафтопродукти. Припускає, що до середини лютого ціни на пальне будуть стабільні.

Читайте також: Найдорожча за всю історію: картопля на ринках Рівного стала рекордсменом у ціні (ВІДЕО)

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.