Сб. Лип 27th, 2024

26.12.23

Ілля Томашевський, Павло Стецюк

Суд над священником. У Рівненському апеляційному суді розглядали справу стосовно секретаря Рівненської єпархії УПЦ МП Віктора Земляного. Його обвинувачують у розпалюванні релігійної ворожнечі. Раніше, міський суд закрив справу “у зв’язку із закінченням строків давності”. Адже з моменту вчинення дій, які йому інкримінували, минуло вісім років. Що ж вирішив апеляційний суд – дивіться далі.

Рівне. 26 грудня. Апеляційний суд. Сьогодні тут розглядають справу священника Віктора Земляного. Він обвинувачується в злочинах проти релігійної незалежності. У жовтні цьогоріч рівненський міський суд цю справу вирішив закрити і тим самим звільнити священника від кримінальної відповідальності.

Справа тягнеться 8 років. За версією слідства Віктор Земляний у 2015 році розповсюджував брошури, які принижували вірян і прихильників Православної церкви України.

Крім цього, священник Земляний долучився до виготовлення документальних фільмів «Гонение», «Украина. Операция «Мазепа», які виготовляли росіяни. А також неодноразово долучався до прямих ефірів і давав свої коментарі пропагандистським каналам.

А ще у 2019 році священник московського патріархату Віктор Земляний став першим в області, якому СБУ оголосила про підозру. Тоді священник називав це тиском.

Тепер же справою Земляного займається апеляційний суд. Прокурор вважає, що міський суд порушував вимоги.

Натомість захисниця Віктора Земляного заперечує апеляцію.

Останнє слово мав і Віктор Земляний.

Після обговорення у нарадчій кімнаті, колегія апеляційного суду залишила рішення першої інстанції без змін. Тобто Віктора Земляного звільнили від кримінальної відповідальності. Разом з тим, ця ухвала може бути оскаржена.

Читайте також: На Рівненщині поліцейські розслідують ДТП, у якій загинув велосипедист

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.