Ср. Вер 18th, 2024

Ви таке знали?

Подаємо нижче допис, який зараз розходиться мережею

Заходжу в українську Вікіпедію, читаю:

АНДРІЙ ТАРКОВСЬКИЙ російський радянський актор, кінорежисер і сценарист. Онук українського письменника Олександра Тарковського.

Увага, всесвітньо відомий режисер таких шедеврів як: «Соляріс» 1972, «Сталкер» 1979, і «Андрій Рубльов» 1971 року; повторюю, в українській енциклопедії вказаний як російський.

Нагадаю, що дід режисера Андрія Тарковського, Олександр Карлович Тарковський 1862-1924 – український прозаїк, поет, перекладач і громадський діяч.

З восьми років жив і виховувався в сім’ї рідної сестри, української актриси Надії Карлівни Тарковської та її чоловіка, драматурга і корифея українського театру Івана Карпенка-Карого, які після смерті батьків з 1870 року були його офіційними опікунами …

Згодом був заарештований разом із сестрою Надією, тобто дружиною Карпенка-Карого, за те, що в 1880 році звернулися з листом на підтримку української мови (!) до історика Миколи Костомарова:

«Батьку! За Вами все: і давня слава, і дотепність, і розум, і наука, поговоріть же там тепер з московськими письменниками… що пора знять з нас покуту мовчки кусать пальці, що ми люди, а не мужики тілько, що пора нам мати своє друковане слово без заборону, що й освіту в народних школах слід дозволити на народній мові…»

Заслання відбував з доктором Опанасом Михале’вичем, засланим, за свідченням Арсенія Тарковського, «за справою українських соціалістів».

Тож, всім відомий режисер Андрій Тарковський, нащадок українського націоналіста, який виборював право розмовляти українською мовою.

В сім’ї діда, Олександра Тарковського, існував культ української літератури й театру, а її члени писали вірші та п’єси.

Але, Російська імперія, через коліно зламала мотивацію у нащадків націоналістів бути українцями.

 

@Мішель Іщенко



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.