Чт. Жов 17th, 2024

Мода часів СРСР

Через відсутність якісних доглядових засобів для волосся зачіски робили за допомогою не надійних засобів, і результат отримували відповідний – пересушене волосся, неслухняні пасма і, відповідно, дивна форма та укладка зачіски.

Нестримна завивка

Сучасний варіант зачіски передбачає не тільки делікатні засоби, але й цілу систему догляду за завитим волоссям. Адже після процедури воно стає сухим та пористим.

В часи СРСР про теперішнє розмаїття засобів можна було тільки мріяти. Тоді рідина для завивки була надзвичайно агресивною. В результаті на голові у власниць такої зачіски утворювалось справжнє «гніздо», яке складно вкласти.

Гаврош

Цим ім’ям назвав одного з персонажів «Знедолених» Віктор Гюго. Схожий характер мала й однойменна радянська зачіска, яку носили, як жінки, так і чоловіки.

Описати її дещо складно, однак, це підстрижені пасма таким чином, щоб на голові утворювався безлад. Головне – залишити волосся коротким на маківці, щоби воно зухвало стирчало і додавало об’єму. За задумом стрижка «гаврош» не вимагає укладки та завжди має оригінальний вигляд.

«Кулька»

Для вкладання волосся в СРСР існував тільки лак із силою фіксації «намертво». Тоді жінки з короткими стрижками часто закручували волосся – коли на бігуді, а коли й на підручні дрібні предмети, а потім збивали отримані кучері та фіксували їх лаком. Зачіска була схожа на кульбабу.

Бабетта

У шістдесятих в Європі надзвичайно популярною стала зачіска бабетта. Щоб зробити її, треба було довге волосся зібрати на маківці або на потилиці та укласти в об’ємний валик. Для цього використовували різноманітні інструменти та засоби.

В СРСР під рукою можна було знайти хіба консервну банку, яка б підходила по діаметру, і той самий лак для волосся. Інколи банку після створення зачіски не виймали, а залишали всередині, як каркас. Замість банки могли використовувати й інші предмети. Наприклад, скручені панчохи чи хустки тощо.

Радянський сессон

Цю зачіску створив у шістдесятих видатний британський перукар-новатор Відал Сасун. Він зробив модними короткі жіночі стрижки з вираженими геометричними лініями. Якщо за нею правильно доглядали, така стрижка чудово трималась навіть без лаку.

Звісно, в Радянському Союзі зачіску запозичили так, як уміли q могли. В результаті сессоном почали називати занадто дуже коротке каре. Ватро зазначити, що на тлі інших стрижок періоду СРСР ця зачіска мала звичні ший для нас сьогодні вигляд.

Джерело: OBOZ.ua

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.