Нд. Жов 13th, 2024

Дослідження «Левада-центру»

Все таки, хороші росіяни існують. Може їх і небагато, та вони є.

Як повідомляє «Москов Таймз»

Практично третина росіян згодні повернути Україні всі окуповані під час війни, що почалася в лютому 2022 року, щоб завершити бойові дії, показало опитування, проведене «Левада-центром».

Згідно з дослідженням, 31% респондентів підтримають рішення президента Володимира Путіна, якщо той припинить війну на умовах Києва, тобто з повним виведенням російських військ із усіх захоплених земель.

«Беззаперечно» готові підтримати такий розвиток подій 14% росіян, ще 17% заявили, що «швидше» його підтримають.

Насамперед, як випливає з опитування, громадяни готові розлучитися із Запорізькою та Херсонською областями, які були приєднані до Росії восени 2022 року без обласних центрів — Запоріжжя, яке не вдалося захопити, та Херсона, який армія була змушена залишити.

Повернення цих регіонів до складу України підтримають 21% респондентів, з яких 7% вважають такий варіант «більш прийнятним», а 14% – «допустимим».

Повернути «ДНР» та «ЛНР» заради миру з Києвом згодні 16% опитаних «Левадою». Однак «більш прийнятним» такий сценарій назвали лише 5%, а 11% – «допустимим».

Загалом «негайне припинення вогню» як умову мирної угоди назвали «переважною» або «допустимою» 78% росіян — рекордна за два роки частка.

Для порівняння: у травні 2024 року таку відповідь давали 70% респондентів, а у травні 2023 року – 64%.

 

Майже половина опитаних — 47% — заявили, що війна завдала Росії «більшої шкоди, ніж користі», і їхня частка порівняно з травнем 2023 року збільшилася на 6 процентних пунктів.

 

«Корисною» війну, як і раніше, вважають 28% росіян — на 10 п. п. менше, ніж півтора роки тому.

Результати опитування демонструють, що росіяни поступово накопичують втому від війни, сказав «Агентству» директора «Левада-центру» Денис Волков.

 Втім, драматичних змін у суспільних настроях, за його словами, не відбувається:

  • 76% кажуть, що «підтримують» дії армії в Україні, а 60% вважають, що війна відбувається «успішно», незважаючи на сукупні втрати, що перевищили мільйон людей.

«Більшість може жити своїм приватним життям далі, – пояснює Волков. — Більшість хоче миру, але залишає це рішення на відкуп владі».



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.