Пт. Вер 20th, 2024

Внутрішнім споживачам необхідно, аби у трубах підтримували тиск 

Україні та країнам ЄС вигідно підтримувати транзит російського газу через Українську територію. Якщо газу у трубах не буде, тоді  українські споживачі потерпатимуть від зростання цін на доставку, а три області загалом матимуть проблеми з газом. Це може статися, якщо наступного року Україна відмовиться від співпраці з «Газпромом».

Нагадаємо, Азербайджан запропонував транспортування свого газу, замість пального Газпрому. Проте співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук  пояснює, що Азербайджан  не зможе наповнити трубу 2 млрд куб. м, це буде той самий російський газ, який спершу куплять азербайджанці, а потім почнуть постачати його у країни ЄС.

Україні транзит газу необхідний, адже у трубах треба підтримувати певний тиск, аби газ могли отримувати українські споживачі. Цей тиск забезпечують 15-20 млрд куб. м, які транспортуються зараз.

Для внутрішніх споживачів необхідний хоча б мінімальний обсяг газу, який у нас зараз, завдяки транзиту, є. Для того, щоб підтримувати відповідний тиск, і щоб цей газ, умовно кажучи, доходив до всіх куточків України, — каже Корольчук.

З нестачею газу зіштовхнеться Волинська, Миколаївська та Одеська області.  За його словами, українцям важливо, аби газ був у трубах, і взимку мало хто буде цікавитися його походженням. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.