Пт. Жов 11th, 2024

Інколи помиляться навіть лікарі

Люди, які мають проблеми з тиском вимірюють його кілька разів на день. Та навіть попри щоденну практику, чимало з них припускаються помилок. А правильно вимірювати тиск – ще треба навчитися.

Вимірювати тиск потрібно тричі у стані спокою. Як тільки ви прийшли до лікаря, треба посидіти кілька хвилин. Після цього лікар повинен заміряти тиск. Потім знову робиться перерва кілька хвилин — і так три рази.

Вдома краще використовувати апарати з манжеткою, яка накладається на руку. Найкраще вимірюють тиск механічні тонометри, а не електронні – останні часто показують тиск неправильно.

Лікарі добре знають про існування «ефекту білого халата», коли результати вимірювання артеріального тиску в кабінеті лікаря виявляються вищими на 10-20 мм ртутного стовпа, ніж при самостійному вимірі вдома. Таке підвищення пов’язане зі стресом, який викликає у пацієнта атмосфера медичного закладу, — пояснюють фахівці. 

  • Ідеальним артеріальним тиском, вважають 110/70, а не 120/80.
  • Тиск 130-139/80-89 говорить про те, що у людини можлива початкова стадія гіпертонії,
  • 140/90 і вище – гіпертонічна хвороба або 2 стадія гіпертензії.

Повідомлення про здоров’я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.