Пт. Вер 20th, 2024

Такого ще не було?

Тисячі паломників ідуть до Почаївської лаври (Тернопільської області) від Кам’янець-Подільського (Хмельницької області).

Ідуть майже тиждень в спеку та дощ попри заборону місцевої влади обох областей та  відсутність формального благословення митрополита Кам’янець-Подільського і Городоцького Феодора.

Загалом це понад 200 км

Хресна хода вирушила з Камянець-Подільського ще 19 серпня, але як зазначає видання «Терміново Тернопіль», участь у цій ході беруть представники багатьох областей..

Масштаби цьогорічного паломництва, дійсно, вражають.

Не важко здогадатися, що однією з причин настільки великої активності є законодавчі ініціативи ВРУ з так званої «заборони російської церкви».

Вірні УПЦ (МП) себе «російською церквою» не вважають, хоча у піснеспівах, що їх вони виконують під час руху колони та на перепочинку, переважають пісні саме церковно-слов’янською мовою.

Щоправда, періодично звучать пісні й українською.

За кілька днів до початку ходи у зверненні до вірян митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор на офіційній сторінці повідомив, що не благословляє її.

«Уже впродовж двох століть з меж нашої Кам’янець-Подільської єпархії у Свято-Успенську Почаївську Лавру до Свята Успіння Божої Матері вирушає Хресний хід довжиною понад 200 кілометрів.

 

У цьому Хресному Ході беруть участь православні християни з усіх куточків нашої Батьківщини.

– Віруючі здійснюють свій хресний подвиг із молитвою на устах, освячуючи нею нашу землю й закликаючи Божу милість на наш народ.

 

Нагадаємо, що учасники Хресного ходу весь час організовувалися винятково самостійно для паломництва до Почаївської Лаври.

– Сьогодні, через воєнний стан у нашій країні Кам’янець-Подільська єпархія не може благословити проведення традиційного Хресного ходу до Почаївської Лаври.

 

Благодать Святого Духа нехай сприяє вам, дорогі брати і сестри, в доброму християнському житті, яке відкриває шлях до миру з Богом і ближніми, що сприяє ствердженню миру у Церкві та Державі», – зазначається у повідомленні митрополита.

У неділю 25 серпня хода має прибути до Почаєва і швидше за все туди приїде ще чимало людей з усіх прилеглих областей.

Та, напевно, з усієї України



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.