Нд. Вер 8th, 2024

Прикмети наших пращурів

Не давай насіння іншим, поки сам не посадив

Згідно із прикметами,  у жодному разі не можна ділитися насінням і розсадою з іншими, доки воно не посаджене у вас, – інакше не зійде і не буде рости. 

Саджай потай від сусідів

Ця городня прикмета вельми популярна: що б ти не садив, зроби це потайки – щоб пішло в ріст. Тут працює «теорія пристріту», тобто, садять нишком, щоб сусіди не розпитували, що ти там посадив і випадково не наврочили.

Не показуй куплені розсаду, квіти або дерева

Ця прикмета теж пов’язана з «пристрітом» – після покупки рослини нікому не показують, поки не посадять, інакше не приживеться.

Укради, щоб виросло

Багато городників-садівників вірять у те, що якщо гілочку або паросток вподобаної рослини зірвати без дозволу (тобто, вкрасти), то вона обов’язково виросте.

Дай 7 копійок за подароване

Є також повір’я, що якщо ти безплатно почнеш роздавати розсаду, саджанці квітів та інших рослин, то можеш ненароком віддати і своє процвітання. Тобто, у когось буде все рости, а у вас – усе пропадати. Тому в таких випадках за подароване просять копієчку. І не одну, а сім.

Щоправда, зараз просять уже 7 гривень. При цьому, віддаючи гроші за подаровані рослини, потрібно сказати: «Сім – щоб родило всім».

Джерело



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.