Пт. Жов 11th, 2024

Це попереджувальний дорожній знак

На європейських дорогах з’явився новий дорожній знак. Це трикутник, в якому видно тільки половину автомобіля та кілька горизонтальних ліній. 

Цей знак попереджає водіїв про можливу небезпеку, тобто належить до категорії попереджувальних. Офіційний код дорожнього знаку – Р-33. Вперше його запровадили на дорогих Іспанії. 

Знак попереджає про обмежену видимість у конкретній місцевості. Йдеться про погодні умови – туман, дощ, сніг, або дим від пожеж.

Найчастіше цей знак можна побачити на гірських дорогах або інших ділянках, де часто виникають умови з поганою видимістю через тумани або інтенсивні опади.

Головним чином знак нагадує водіям про вимогу бути особливо обережними, дотримуватися швидкісного режиму та приготуватися до несподіваних змін дорожньої обстановки. 

Водіям рекомендують вмикати ближнє світло фар. Якщо ж видимість стає критично поганою, варто скористатися протитуманними фарами. Такі дії допоможуть забезпечити безпеку не лише водієві, але й іншим учасникам дорожнього руху.

В Україні еквівалента іспанському знаку P-33, який попереджає про обмежену видимість, немає. У нас є лише кілька знаків, що стосуються погодних умов, серед яких найвідоміший — це знак 1.17 «Боковий вітер».

Проте в Україні існує чимало інших дорожніх знаків, які попереджають про погану якість дорожнього покриття. Наприклад, про різні види перешкод на дорозі (нерівна дорога, вибоїна, пагорб, викид каміння, небезпечне узбіччя, слизька дорога тощо).



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.