Пт. Вер 20th, 2024

Тоді запрацюють нові правила перетину кордону 

Нові правила перетину кордону Шенгенської зони для громадян третіх країн запрацюють з 10 листопада 2024 року. Відтоді запрацює нова біометрична автоматизована система обліку в’їзду/виїзду (EES), яка забезпечить більш суворий контроль на кордонах та прискорить процес оформлення.

16 серпня 2024 року Європейський Союз офіційно оголосив про дату запуску системи EES, яка зареєструє в’їзд і виїзд осіб на основі біометричних даних, таких як відбитки пальців та фотографії. Ці правила стосуватимуться й українців, які їхатимуть до Шенгенської зони. 

З листопада 2024 року для громадян України, як і для інших громадян третіх країн, діятимуть нові правила в’їзду до Шенгенської зони:

Під час кожного перетину кордону необхідно буде пройти біометричну перевірку. Це означає, що кожен мандрівник повинен буде використовувати спеціальні термінали для сканування документів та біометричних даних, включаючи відбитки пальців та фотографію.

Нові правила передбачають скасування фізичних дата-штампів у паспортних документах, які раніше ставили при в’їзді та виїзді з країн Шенгенської зони.

Впровадження системи EES має на меті покращити контроль за перетином кордонів та забезпечити більш ефективне управління міграційними потоками. Європейські урядовці вважають, що нові біометричні процедури пришвидшать процес оформлення та зменшать черги на кордонах.

З початку дії системи EES громадянам України потрібно буде адаптуватися до нових процедур під час перетину кордону. Це може вплинути на тривалість часу, потрібного для перетину кордону, однак автоматизація процесів має на меті скоротити цей час у майбутньому. 

Після введення в дію систем EES та ETIAS в’їзд українців до ЄС за біометричним паспортом залишиться можливим, але тільки за умови попередньої реєстрації та оплати збору.

Це нововведення може стати додатковим кроком на шляху до посилення безпеки в Європі, а також спрощення процедур контролю на кордонах. 

Розмір збору складатиме 7 євро (319 грн). Цей дозвіл буде дійсний протягом трьох років і дозволить багаторазово в’їжджати до країн ЄС протягом цього періоду без необхідності повторної оплати. 

 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.