Сб. Лип 27th, 2024


Адже держава розмірковує про будь-які варіанти наповнення бюджету 

В українському парламенті продовжують працювати над різними джерелами поповнення державної скарбниці. Один з додаткових варіантів – запровадження військового збору для ФОПів. 

Розмір цього податку складає 1,5%, і ФОПи його не сплачують. Зараз в уряді все ж хочуть запровадити обов’язкову сплату військового збору платниками єдиного податку.

Експерти зазначають, що певною мірою це суперечить концепції спрощеної системи оподаткування, яка передбачає мінімальні податки та звітність, в умовах воєнного стану це потенційний сценарій розвитку подій.

В Україні зареєстровано понад 2 мільйони ФОПів. Лише за останні 12 місяців — з 1 лютого 2023-го по 1 лютого 2024-го, українці створили рекордну кількість ФОПів за останнє десятиліття — близько 315 тисяч.

ФОПи  сплачують зі своїх доходів єдиний податок, ЄСВ (у період воєнного стану та 12 місяців після його завершення сплата ЄСВ добровільна за умови, що стаж за цей період не буде нараховано при несплаті) і ПДВ у разі, якщо платник єдиного податку перебуває на загальній системі оподаткування.

Про впровадження військового збору для ФОПів говорять уже не вперше, але рішення поки так і не ухвалили. 





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.