Сб. Лип 27th, 2024


В Україні будуть позбавлятися застарілого житла

Мова йде не лише про будівлі, зведені ще на початку минулого століття, а насамперед про хрущовки та панельні будинки. Причому модернізацію житлового фонду вирішили не “відкладати у довгий ящик”, а вписати у рамки повоєнної відбудови, розповіла народна депутатка Олена Шуляк.

За словами Шуляк, влада зараз інтенсивно вивчає європейський досвід реконструкції застарілого житла.

За словами депутатки, ідея реконструкції застарілого житла в Україні виникла ще до початку повномасштабного вторгнення. Так, у 2021 році в Раді був зареєстрований законопроект №6458, який передбачав масштабну реконструкцію житла, що не відповідає сучасним нормам. Однак війна поставила ці плани на паузу. 

Однак і відкладати цей процес на десятиліття влада також не має наміру. Адже все ж є надія і на конфісковані російські активи, і на допомогу західних партнерів у відбудові України. Тому влада має намір вписати реконструкцію застарілого житла у загальний кошторис повоєнної відбудови нашої країни.

У країнах Євросоюзу діють програми ліквідації застарілого житла. Ці програми передбачають як повне знесення такого житла і побудову на його місці нового, сучасного, так і реконструкцію такого житла зі створенням сучасного житлового простору. 

Які варіанти розглядають для України?

В Україні, за словами Олени Шуляк, розглядаються такі сценарії можливої реконструкції хрущовок та іншого застарілого житла:

  • надбудова додаткових поверхів і мансард над п’ятиповерхівками;
  • реконструкція будинку без відселення мешканців;
  • модернізація будинків з метою енергозаощадження.

“Також може йтися про зміну архітектурно-планувальної та об’ємно-просторової організації квартир у будівлі й заповнення розривів між будівлями новим будинком”, —уточнила Олена Шуляк.

Звідки братимут гроші?

Українська влада сподівається на допомогу в сумі 50 мільярдів євро, яку пообіцяв нам ЄС в межах програми Ukraine Facility. Під ці гроші депутати активно розробляють законопроект “Про основні засади житлової політики”. Його мають намір представити вже через два місяці.

Джерело



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.