Пн. Тра 20th, 2024


Але купувати треба товари українського виробництва 

Уже цього літа в Україні запрацює програма «Купуй українське». За купівлю українських товарів в магазинах частину коштів покупцям повернуть просто на картку. Переважно йдеться про продукти, будматеріали, побутову хімію, одяг, взуття тощо.

– Кешбек має сенс лише тоді, коли він буде тотальним, коли він стосуватиметься великої групи продуктів. Тоді він впливатиме на розвиток бізнесу. Коли ж він буде секторальним і будуть визначені лише окремі групи товарів, це призведе до галузевого диспаритету, коли виявиться, що одні галузі розвиватимуться інтенсивніше за інші, – каже економіст Андрій Длігач.

В уряді пояснюють, що навіть якщо товар іноземного походження, але, наприклад розфасували його в Україні, і відповідальність за нього несе український виробник, такий продукт теж може бути учасником програми кешбеку. При його виробництві уже створили додаткову вартість. Головний маркер товарів – наш штрихкод 482.

Головних учасників у цьому процесі буде п’ять:

  • продавці, тобто магазини;
  • виробники;
  • Дія;
  • Монобанк;
  • покупці.

Аби стати учасником цієї програми, треба буде додати в Дію одну зі своїх банківських карток і надати державі дозвіл на перевірку всіх транзакцій.

Після придбання товару, магазин передасть фіскальні чеки із даними про штрихкоди у Дію. Там виявлять покупки, за які належить виплатити кешбек, ідентифікують покупця, підтвердять факт оплати і нарахують компенсацію на спеціальну віртуальну карту на зразок єПідтримки.

Експерти пояснюють, що не треба остерігатися того, що пенсіонери не зможуть стати учасниками програми. Вони дуже швидко опанують користування віртуальною карткою, адже схожий досвід уже був під час пандемії коронавірусу, коли українцям нараховували гроші за вакцинацію. 

Крім того, фахівці пояснюють, що й перейматися за доступ до транзакції не варто, адже за великим рахунком і зараз за запитом податкової банки можуть надавати таку інформацію. 

Щодо розміру кешбеку, в уряді ще не визначилися чи це буде 5%, чи все ж 10%. Якщо джерелом фінансування програми буде бізнес, виробник таких продуктів, то йтиметься про кешбек 2-3%. 

Загалом на кешбек за українське уряду потрібно знайти від 20 до 25 млрд грн. І це тільки до кінця цього року.

Складним залишається питання – як можна буде витратити кешбек.

Це складне питання. Адже проконтролювати витрачання кешбеку тільки на українські товари – складно. Серед варіантів – дозволити оплачувати коштами кешбеку комунальні послуги чи проїзду в громадському транспорті.





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.