Пн. Лип 1st, 2024

Вони проаналізували дані з понад 130 країн світу 

Найбільш нещасними у розвинених країнах люди почуваються у 47 років і два місяці. Натомість рівно за рік, уже в 48 років і два місяці – навпаки, найбільш щасливими.

Таке встановив Професор економіки з Дартмутського коледжу (США) Девід Бланчфлауер, проаналізувавши дані 132 країн світу. Тож, на його переконання, криза середнього віку реально існує. 

Рівень людського щастя протягом життя має  U-подібну вигляд, яка залежно від віку то підіймається, то опускається. Найнижча точка «кривої щастя» припадає якраз на 47-48 років.

Відчай накочується поступово, з віком. Це відчуття приходить, зокрема, через усвідомлення старості, що настає. Коли людина схильна підбивати деякі життєві підсумки.

 

У цей період її багато що розчаровує, не дозволяючи відчувати задоволення від життя і свого оточення. Гризе і можлива відсутність перспектив на роботі або незадоволеність своїм фінансовим становищем.

 

Крім того, після 40 років більш помітним стає зниження рівня тестостерону в чоловіків і естрогену в жінок, – пояснює Бланчфлауер.

Саме в цьому середньому віці люди почуваються найменш задоволеними своїм життям, і не має значення, де вони перебувають, яким є їхній загальний стан здоров’я. Але тішить, що це не тривалий етап. 

Максимальна точка «кривої щастя», тобто вік, у якому людина почувається найщасливішою, настає спочатку у 20, а потім у 70 років. Тобто після кризи середнього віку (47-48 років) настануть найкращі часи. Тому, що з роками людина стає мудрішою, – каже Бланчфлауер.

Це період, коли змінюються пріоритети, і найбільшу цінність має сім’я. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.