Нд. Вер 29th, 2024

Зокрема, про зарплати вчителів

У коментарях читачі відзначили, що ця інформація може багато-кого зробити нещасним.

Надія Майбогіна, періодично розповідає про особливості освітньої системи у Великій Британії, де живе і працює у школі на сайті Освіта.ua.

Про який би аспект британської освіти я не писала, практично під кожним дописом в освітянських групах буде коментар з тим, що роками наболіло: «Ви краще напишіть, які в Британії зарплати вчителів».

 

Не думаю, що ця інформація когось в Україні зробить щасливими (тим більше вирішить українські проблеми), тим не менш, «за заявками трудящихся» і через їхню велику кількість я висвітлю це питання, – зауважила авторка блогу.

  1. Мінімальна зарплата, з якої стартує учитель, – £31,65 тис в рік (понад 1 700 000 грн.) У Лондоні трохи вища. Але не все так просто. Навіть якщо ти з дуже класним дипломом, перший рік тебе можуть взяти на асистента вчителя. І тоді твоя зарплата буде мінімальна – близько £16 тис в рік (для порівняння, прибиральник у школі отримує в районі £21–22 тис).
  2. Максимальна зарплата, яку може отримувати за учительським контрактом – £49,084. Як і в Україні, це досвідчені учителі, які часто є «старшими» і координують роботу свого предметного відділу.
  3. Треба також врахувати, що це ставки за 40-годинний робочий тиждень. Відповідно, фактичний дохід учителя буде нижчим, адже школи, як правило, закриваються о 4–5 годині.

З чим порівняти зарплату вчителя?

Адже відмінність від України полягає не тільки в тому, що витрати в Британії вище, а й те, що структура витрат надзвичайно відрізняється.

Оскільки я ще працювала в Британії в бізнесі, то можу сказати, що зарплата учителя співставна з зарплатою бухгалтера.

 

Бухгалтер-початківець буде заробляти десь близько £22 тис, а досвідчений бухгалтер – десь у середньому £35–50 тис на рік.

Надія Майбогіна

Також українка розповіла, що британські учителі можуть працювати за кількома контрактами, як і в Україні, і виконувати якісь адміністративні функції. При цьому вони можуть додатково заробити £16,5 тис. Наприклад, бути вчителем і прогрес лідером, або вчителем й аналітиком даних. Або навіть прибиральницею. Тоді зарплата буде вища відповідно.

Крім того, Надія Майбогіна розповіла про деякі організаційні особливості  працевлаштування у Британії.

  1. Заробітні плати в Британії розраховують не як місячні оклади, а як річна сума контракту.
  2. Як і в Україні, в Британії є учительські категорії. Перехід від категорії до категорії відбувається шляхом підвищення кваліфікації, вислуги років та інших обставин (поки не заглиблювалась в це детально).
  3. Більшість учителів навчалась не в педагогічному університеті і не на педагогічних факультетах університетів. Вони вивчали в університетах математику, біологію, англійську і так далі. А після 4 років і отримання бакалавра з предметної галузі вони отримали статус учителя (хоч могли йти працювати «за спеціальністю». Для цього потрібен або досвід роботи вчителем (працювати вчителем у деяких школах можна без статуса вчителя), або додаткова освіта (зазвичай рік навчання). Цей курс «поствищої» освіти коштує 9200 фунтів і передбачає практику роботи мінімум у двох школах і навчання під керівництвом наставника. Цей курс прирівнюється до магістратури. Але серед учителів дуже мало магістрів з прикладних спеціальностей. Для спеціалізованих посад є окремі кваліфікації (наприклад, для директора школи).
  4. Заплата освітян регулярно підвищується, особливо після виборів

Скільки отримують інші працівники шкіл?

Середній менеджмент заробляє приблизно 40–50 тис. Керівники напрямків – 50–60 тис. фунтів на рік. Це зарплата співставна з досвідченими спеціалістами в ІТ сфері.

Учителі-наставники для інших учителів отримують досить високу зарплату в порівнянні з ринком праці навіть у високих технологічних сферах: £50–76 тис.

 

Директор школи заробляє, як топ менеджер у великих компаніях. В Англії це £56,316 – £138,265. Вражає не стільки дохід директорів, скільки різниця між доходом учителя і директора. Але й відповідальність і ризик бути звільненим (якщо цілі школи не досягнуті) дуже високі.

Зарплати так званого «технічного» персоналу, а також різних pastoral officers, спеціалістів з підтримки дітей з ООП близькі до мінімальних. Навіть якщо спеціаліст керує відділом (наприклад, фінансів) у 5 підлеглих, дохід все одно скромний – до 25 тис на рік. На руки іноді ще менше.

Також Надія Майбогіна відзачила, що учителі в Британії не дуже задоволені своїми зарплатами і іноді влаштовують страйки.

Раніше на цю тему ми писали:

Раніше доплачували з батьківських «поборів»: директор школи показав, чим змушені займатися вчителі

 

«Не вірю, що все так ідеально»: українці обговорюють ввічливість іноземців і називають її лицемірством

 

Не вдасться перекинути проблему на школу: вчителька розповіла, як у Британії чинять з «поганими» учнями

 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.