Сб. Сер 24th, 2024

Якщо «назбирали» штрафів понад 160 тисяч гривень, можна залишитись на вулиці

Якщо ухилянт «назбирає» від ТЦК штрафів на суму понад 160 тисяч грн, добровільно їх не сплатить і у нього будуть відсутні кошти на рахунках, авто, то виконавець може звернути стягнення на єдине житло такого боржника.

16 липня спливає строк для виконання обов’язку оновити військово-облікові дані. Осіб, які ухиляються від військового обліку – зокрема, які не повідомили державі свої актуальні дані, і добровільно не сплатять штрафи, які їм «випише» ТЦК, може чекати стягнення коштів з рахунків та навіть нерухомого майна.

Для фізичних осіб штраф за адміністративне порушення може складати від 17 тисяч до 25,5 тисяч грн, для посадовців юридичних осіб – до 59,5 тисяч грн.

 

Штрафи можуть накладатися неодноразово

Після несплати штрафу ухилянт потрапить до Єдиного реєстру боржників. Стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах.

З урахуванням цифровізації процес стягнення може бути досить швидким. І свідомі боржники можуть в один день опинитися без коштів. Якщо коштів на рахунку не достатньо можуть відібрати майно.

Стягнення на об’єкти нерухомого майна: Що це може бути

Квартиру, будинок, земельну ділянку, об’єкти незавершеного будівництва, майбутні об’єкти нерухомості здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна можуть стягнути замість коштів, якщо їх не вистачить. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику.

В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якій фактично проживає боржник.

 

Не може бути звернено стягнення і на майбутній об’єкт нерухомості, якщо особа сплатила частково ціну майбутнього об’єкта нерухомості.

Разом із житловим будинком, об’єктом незавершеного будівництва стягнення звертається також на прилеглу земельну ділянку, що належить боржнику.

Якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

З 1 квітня 2024 року розмір МЗП у місячному розмірі становить 8000 грн.

Відповідно до закону боржник зобов’язаний допускати в установленому законом порядку виконавця до житла та іншого володіння, приміщень і сховищ, що належать йому або якими він користується, для проведення виконавчих дій.

 

Джерело: Судово-юридична газета



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.