Пн. Жов 21st, 2024

Продавати чи купувати валюту

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Найближчого тижня на валютному ринку не очікується помітних змін. До кінця жовтня ситуація залишатиметься стабільною.

Економіст Олег Пендзин вважає, що в умовах стабільності курсу краще продовжувати заробляти на гривні.

Якщо ситуація з курсом долара стабільна, а євро навіть дешевшає, то і поради залишаються незмінними, а саме: після закінчення терміну дії гривневих депозитів, у кого вони є, економічно найвигідніше інвестувати у гривневі облігації внутрішньої держпозики терміном дії 3-6 місяців. Там відсотки поки на рівні 15% і не треба платити жодної копійки податків, – зауважив Олег Пендзин.

Голова секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський додав, що «люди не заглиблюються в економічні теорії, а сприймають долар як надійність та рятівний актив».

З такими настроями населення важко боротися, хоча зазначу, що економічно купівля зараз долара, не кажучи про євро, не дає такої вигоди, як, наприклад, ті ж ОВДП. Але якщо суспільство боїться девальвації гривні, про це постійно говорять, то девальвація буде. Утім диверсифікація заощаджень, залишається оптимальним варіантом: 30-35% коштів тримати у гривні в банках, решту у валюті, – пояснив Андрій Забловський.

Продавати валюту без необхідності фахівці вважають недоцільним, адже прогнозують, що до кінця року долар буде дорожчим, ніж зараз.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.