Чт. Вер 19th, 2024


Попри всесвітню популярність, правильно та акуратно не кожен вміє її їсти

У ресторані чи на замовлення додому піцу доставлять вже порізаною. Тож мало хто насправді замислюється про правила вживання піци. Найчастіше ми її їмо руками, а особливі естети виделкою й ножем.

Піцу можна і навіть потрібно їсти руками, як це роблять італійці, але якщо в ресторані ви попросите ніж і вилку, користуватися приладами бажано правильно.

 

За етикетом піцу необхідно розрізати на чотири або вісім шматочків — саме такий спосіб допомагає зберегти тепло начинки й зробити її більш насиченим.

 

А ось закриту піцу треба їсти виключно руками — власне, для цього її придумали італійці.

Можливо, ви помічали, що в італійських ресторанах до піци завжди подають оливкову олію з часником і травами, але не поспішайте щедро поливати їм весь ваш «трикутник». Насправді олія необхідна для того, щоб змастити бортики та надати страві додаткового аромату.

«Алгоритм поїдання» у італійців теж особливий: починати треба з гострого краю, рухаючись до «олійних» бортів – такий спосіб допомагає зберегти цілісність начинки.

До речі, одне з одвічних питань: чи треба їсти бортики? По етикету не треба, попри те, що ви спеціально їх змастили маслом.

 

Борти служать піци ароматизатором, але не більше.





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.