Пт. Вер 20th, 2024

Які секрети довгожительки

Після смерті 117-річної іспанки Марії Браньяс Мери новою найстарішою людиною у світі визнали 116-річну японку Томіко Ітоока.

Вік жінки, яка народилася 23 травня 1908 року, підтверджений, повідомили на сайті Книги рекордів Гіннеса.

Також представники організації пересвідчилися в тому, що 116-річна Томіко досі жива. Наразі жінка проживає в будинку для людей похилого віку в місті Асія в Японії.

Яке життя довгожительки

Томіко народилася і виросла в місті Осака, була другою з трьох дітей у родині. У середній школі жінка захоплювалася волейболом. Японка вийшла заміж у 20 років і народила двох доньок і двох синів, а тепер має багато онуків і правнуків.

Під час Другої світової війни Томіко самостійно керувала офісом текстильної фабрики свого чоловіка.

 

Після його смерті жінка продовжувала жити сама в префектурі Нара. Там жінка полюбляла підійматися в гори.

Томіко двічі вдалося підкорити другий за величиною вулкан в Японії – гору Онтаке на висоті 3000 метрів. У 80 років жінка здійснила паломництво Сайгоку Каннон – подорож до 33 буддійських храмів у регіоні Кансай. Навіть у віці 100 років вона могла підійматися кам’яними сходами без сторонньої допомоги та навіть тростини.

До 2019 року рекордсменка проживала вдома разом із двома доньками, а згодом переїхала до будинку для людей похилого віку.

 

У травні жінка відсвяткувала свій 116-й день народження. У подарунок Томіко отримала квіти, листівку від мера міста та торт, який, як зізналася згодом, не любить.

116-річна жінка вільно спілкується з опікунами попри те, що має проблеми зі слухом. Як зазначають працівники будинку для людей похилого віку, Томіко регулярно висловлює їм вдячність.

За словами рідних, секрет довголіття японки – любов до тривалих походів. До слова, у грудні 2023 року Томіко Ітоока визнали найстаршою людиною в Японії та Азії.

Джерело: УП Життя



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.