Сб. Жов 26th, 2024

Ці звички досі живуть у наших головах

За часів СРСР існувало багато забобонів та заборон щодо харчування та їжу. І левова частка з них негативно впливають на наші харчові звички навіть сьогодні.

Перші страви щодня

Регулярне споживання супів, борщу або інших перших страв допомагає уникнути порушень травлення. Насправді ж гарячі перші страви присутні в більшості кухонь світу через те, що вони не лише смачні, а й забезпечують основні поживні речовини. Також їх часто використовують в програмах контролю ваги.

Однак саме корисність супів залежить від інгредієнтів. В супах повинно бути більше овочів та менше насичених жирів та солі.

Досліджень або доказів того, що щоденне споживання супу відіграє визначальну роль у травленні або що його відсутність підвищує ризик шлунково-кишкових захворювань немає.

Їжу не можна запивати водою чи іншими напоями

Ніби-то, рідина розводить шлунковий сік, знижуючи концентрацію ферментів, що погіршує травлення. Насправді шлункова секреція адаптується до їжі, яку ми споживаємо. І кількість кислоти й ферментів змінюється залежно від консистенції їжі.

Запивання їжі водою не впливає на травлення і може навпаки, бути корисним. Оскільки уповільнює споживання їжі, що сприяє кращому насиченню та меншому споживанню калорій.

Гострі та кислі страви небезпечні й можуть викликати гастрит і виразку 

Гостра і кисла їжа підвищує кислотність шлункового соку, що може призвести до пошкодження слизової оболонки. Однак, кислотність шлунку – це природний процес, який захищає від патогенів і допомагає травленню.

Слизова оболонка має надійні механізми захисту. Лише в умовах інфекцій або тривалого вживання ліків цей захист може порушуватися. Гостра і кисла їжа сама по собі не є причиною гастриту або виразки.

Не можна їсти свіжі овочі та фрукти при захворюваннях органів травлення

Свіжі овочі та фрукти можуть загострювати запалення і симптоми розладів травлення – так стверджували медики в СРСР. Насправді харчові волокна, що містяться в овочах і фруктах, є важливими та потрібними для здоров’я кишківника.

Під час загострення симптомів варто тимчасово обмежити споживання волокон, але не відмовлятися від них повністю. Після стабілізації симптомів їх потрібно повернути в раціон.

Часте споживання їжі

Раніше казали, що маленькі порції легше перетравлюються, тому краще їсти 4-5 разів на день. Хоча часте харчування не обов’язково означає менше споживання калорій.

Часті споживання їжі можуть спричинити переїдання. Краще уникати великих порцій з високим вмістом жиру.

Дієтичні столи Пєвзнера

Раніше ці дієтичні столи застосовувалися багато десятиліть і показали позитивний вплив на здоров’я пацієнтів.

Столи Пєвзнера були актуальними сто років тому, але після Другої світової війни обмежувальні дієти майже не використовуються в країнах Західної Європи та Північної Америки.

Джерело: РБК-Україна

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.