Сб. Жов 26th, 2024

Пояснення мовознавця

Здавалося б слів, які починаються з літери «и» не існує. Однак, вони є, і їх навіть чотири. Виявляється, цю літеру першою у словах використовували ще з давніх часів. Про це у каналі на YouTube розповідає мовознавець Олександр Авраменко.

– Раніше було золоте правило – слів на букву «и» не буває. Але з 2019 року правопис узаконив кілька слів, що починаються на букву «и». Перше – службове слово «ич». Наприклад, «Ич який хитрий!», «Ич яка гарна! – пояснив мовознавець.

Другим словом він назвав дієслово «икати», фактично це те саме, що й «ікати», але перша буква тепер «и».

– І третє – допускаються паралельні форми: «ирод» та «ірод», «ирій» та «ірій». Кожен із цих варіантів правильний. Ви спитаєте, хто ж це таке придумав? А я відповім: так українці вимовляли ці слова здавна. Насамкінець лише додам, дбаймо про те, щоб Україна і говорила, і писала грамотно, – підсумував мовознавець.

Насправді таких слів значно більше і всі вони – діалектні або архаїчні правописні варіанти літературних слів. 

Мовознавець та лексикограф Борис Грінченко у своєму Словарі української мови відстоював право вживання «и» на початку слів. У ньому були: идол, ижиця, икати, илкий, инакий, индик, иржа, ирід, ич, искра.

А у «Головніших правилах українського правопису» Івана Огієнка від 1919 року була примітка про варіативність «и» на початку деяких слів: «але перед «н» можна писати «и»: инший, инколи, иней».

У 1928 році був прийнятий Харківський правопис, у якому літеру «и» на початку слова заборонили. Ще через 25 років дозволили невеликий перелік слів, у яких «и» може вимовлятися, але не писатися.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.