Ср. Жов 23rd, 2024

Так роблять не тільки в Україні 

Каміння навколо залізничних колій називають баластом. Його ключова задала –  підтримувати шпали і рейки в правильному положенні. Шпали укладаються перпендикулярно шляхам і забезпечують рейкам стійкість.

Каміння заповнює простір між шпалами, навколо них і під ними, створюючи стійку структуру, здатну витримувати вагу поїздів і вібрації від їхнього руху.

Залізничні дерев’яні шпали – це великі бруси, які укладають на баластний шар залізничної колії. Вони переймають на себе тиск, який поїзд під час руху створює на рейки. 

Власне каміння запобігає зміщенню рейок і шпал. Без баласту, під вагою поїзда, що рухається, рейки поводили б себе як ламінат, «плавали» на місці або й зміщувалися.  

Проте не кожне каміння можна використовувати як баласт. Галька, наприклад таку функцію виконувати не може, під час вібрації що виникає через рух поїзда – вона не трималась би на місці.  

Тож для будівництва колій використовують каміння з нерівними краями. Вони можуть зчепитися між собою, і залишаються на місці навіть за сильної вібрації.  Це гарантує, що рейки і шпали залишатимуться нерухомими і не деформуються під навантаженням.

Додаткові переваги каміння

Передусім, каміння захищає рейки і шпали від заростання травою. Власне сильна рослинність може порушити цілісність ґрунту, а відтак і стабільність колій. 

Ще однією важливою функцією баласту є захист від води. Камені допомагають відведенню води, що запобігає розмиванню ґрунту під рейками. Це критично для безпеки руху поїздів, оскільки надмірна кількість вологи може призвести до деформації рейок і виникнення аварійних ситуацій.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.