Сб. Вер 21st, 2024

І навіщо вони потрібні?

Незамінність автомобільних домкратів оцінив кожен, кому хоч раз доводилося підіймати машину хоч на невелику висоту – наприклад, для самостійної заміни колеса чи дрібного ремонту власноруч. Надійні домкрати за хорошою ціною представлено в інтернет-магазині lido.ua. Тут є варіанти від кількох брендів, різного типу та тоннажу. Але найголовніше питання, яке потрібно вирішити перед покупкою, – визначити вид інструменту, що підійде оптимально відповідно до ваших потреб.

4 види автомобільних домкратів 

Домкрати різних типів мають свої особливості конструкції та призначення. Такі інструменти поділяються на:

  • гідравлічні – ефективні при підйомі предметів великої ваги. Вони мають вертикальний циліндр і за зовнішнім виглядом нагадують пляшку. Такі пристрої працюють за допомогою рідини (зазвичай масла), що під тиском переміщується в циліндрі, піднімаючи плунжер і, відповідно, вантаж;
  • ромбові – одні з найпопулярніших. Складаються з чотирьох важелів, з’єднаних між собою у формі ромба. Коли автомобіліст крутить гвинт, цей вони підіймаються разом із машиною, під яку підведені. Такий варіант не потребує особливих навичок використання, тому широкого розповсюджений;
  • пневмогідравлічні – поєднують у собі принципи дії як гідравлічних, так і пневматичних домкратів. Вони використовують стиснене повітря для створення тиску, який передається на гідравлічний механізм для підйому важких вантажів. Такі домкрати часто застосовуються у професійних майстернях, на СТО, а також для підйому транспортних засобів великого тоннажу.

Представлені домкрати можуть бути підкатними. Вони оснащені колесами для зручного переміщення під автомобілем і здебільшого використовуються в автосервісах.

Навіщо потрібні підставки під авто?

Неправильне використання домкрата або його низька якість, перевищення допустимої ваги можуть призвести до небажаних інцидентів. Тому при підйомі машини домкратом для ремонту чи технічного обслуговування бажано використовувати спеціальні підставки під авто. Їх основна функція – надійно утримувати машину та рівномірно розподіляти вагу, забезпечуючи стабільність її положення і знижуючи ризик падіння.

Вибір типу домкрата залежить від конкретних потреб і умов експлуатації. Необхідно враховувати вантажність і спосіб його використання. Для підстрахування бажано застосовувати підставки з метою додаткового утримання піднятої машини.

*



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.