Нд. Вер 29th, 2024

Їй сотні років

На території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» завершилися розкопки унікального для Східної Європи об’єкту — залишків майстерні з виготовлення смальти, з якої робили мозаїки для Успенського собору лаври.

Майстерню збудували майже 1000 років тому. В ті часи на території Русі не знали технології виробництва скла, на основі якого робили смальту, тож возили його з Візантії. Оскільки це займало багато часу та дорого коштувало, до Києва вирішили запросили візантійських фахівців, які облаштували свою майстерню з виготовлення скла.

Розкопки показали, що задля безпеки територію майстерні огородили двома лініями парканів. Адже в ті часи було чимало кримінальних подій: пограбування (в тому числі церков), вбивства та бешкет ватаг розбійників.

Виробництво високовартісної продукції, якою тоді були смальта та скло, мали охороняти. Тим паче, що майстрів запросили з Візантії, а раз так, то їм, напевно, були створені особливі умови, добре платили. Злодіям було чим поживитися. Також слід враховувати, що територія нинішнього Митрополичого саду в ті часи була периферією монастиря, – розповів завідувач науково-дослідного сектора археології Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» кандидат історичних наук Сергій Тараненко.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.