Сб. Лип 27th, 2024

30.01.24

Ольга Данілюк, Володимир Захаров

Селищ міського типу більше не буде. З лютого 16-ть населених пунктів Рівненщини змінять свій статус. Відповідно до закону, в Україні ліквідовують таке поняття, як смт, тепер, залежно від кількості населення, будуть села або селища. До слова, два міста в області теж можуть змінити статус через недостатню кількість населення. То які ж населені пункти змінять статус, дивіться далі у сюжеті.

26 січня набрав чинності Закон України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України». Згідно з яким 16 селищ міського типу Рівненщини переходять до категорії селищ. А саме: 6 Рівненського району; 3 – Дубенського та 4 Сарненського району.

Згідно із законом селом є населений пункт де проживає до 5 тисяч осіб, в селищі має бути не менше 5 тисяч жителів, а щоб називатися містом населений пункт має мати 10 тис. і більше жителів.

До слова, два міста на Рівненщині, а саме Корець та Дубровиця мають менш як 10 тисяч населення. Але свій статус із міста на селище вони не змінюватимуть. Оскільки згідно з прикінцевими та перехідних положень цього ж закону, населені пункти, які були раніше віднесені, до категорії міст та селищ міського типу, набувають статусу відповідно міста та селища незалежно від кількості їх населення.

Краєзнавець Микола Бендюк підтримує аби міста не ставали селищами. Бо пониження статусу лише негативно впливає на його подальший розвиток.

Подібна доля, на думку краєзнавця, могла б спіткати й міста Дубровиця та Корець, якби цей статус у них забрали.

Читайте також: Щеплення дорослих: який захист українцям варто оновити

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.