Сб. Лип 27th, 2024

Офісна робота, на перший погляд, не належить до важких у фізичному сенсі, ризики для здоров’я скоріше у площині психологічної перевтоми та накопичення стресів. Але від багатогодинного сидіння біля монітору неминуче страждає хребет. Від цього з’являється цілий букет споріднених хвороб та й просто дискомфорт у повсякденному житті. Незручні меблі мають багато неприємних наслідків, тому це питання треба вирішувати якомога скоріше та відповідальніше. Сучасна меблева промисловість пропонує багато добре продуманих варіантів під усі офісні стилі інтер’єру.

Чому ергономіка не тільки про здоров’я

Сучасна медична наука активно вивчає сидячий спосіб роботи та життя. Якщо узагальнити, можна виокремити найпоширеніші захворювання, які викликають незручні меблі:

  • серцеві та судинні;
  • патології опорно-рухового апарату;
  • ранній остеохондроз;
  • порушення нервової системи;
  • мігрені та розконцентрованість;
  • «молодий» варикоз;
  • лишня вага через уповільнений метаболізм.

До цього можна додати ще й вплив на зовнішні якості – працівника офісу можна впізнати по блідій та млявій шкірі. Правильно організоване місце можна створити тільки на основі медичних та інженерних знань про ергономіку.

Також цю тему вивчають й роботодавці у корпоративному секторі, які прийшли до одностайного висновку, що робота за комп’ютером стає значно продуктивнішою завдяки ергономіці.

Ергономічність офісних меблів – що це таке та скільки коштує

Щоб вважатись ергономічним кожен предмет меблів повинен відповідати таким критеріям: надавати тілу правильного природного положення, бути пропорційним тілу та безпечним, мати регульовані елементи, бути досить простим та мобільним. Якщо спростити, треба добитись тілесного комфорту без напруження м’язів для вивільнення ресурсів на інтелектуальну роботу.

Вибір ергономічних меблів для персоналу може бути з досить широкого набору, серед якого, звісно є й бюджетні варіанти. Але існує й своєрідна бізнесова етика у цьому питанні. Бажання зекономити на працівниках не з кращого боку атестує керівництво, а гарні сучасні меблі навпаки заявляють про високий статус компанії. Тобто гроші, витрачені на офіс, є інвестицією одночасно в продуктивність, здоров’я та серйозність намірів у бізнесі.

Рамкові критерії ергономічності

Антропометрія середнього українського офісного працівника дещо більша ніж в аналогічного європейського, особливо у людей середнього та старшого віку. На це також треба робити поправку. Якщо узагальнити вітчизняний досвід, середня висота ергономічного стола повинна бути у межах 68-80 см. За стандарт слугує 75 см, але повинна бути в наявності можливість простого регулювання. По ширині: не менше 80 см та не більше півтора метра. Комфортна глибина зазвичай у значеннях біля метра, може й більше при наявності досить великого монітору.

Під ці параметри на ринку є багато досить креативних пропозицій. Особливо радимо придивитися до меблів фабрики Діал. Існує можливість виготовити свою «ергономіку» на замовлення у будь-яких розмірах та формах. Еталон ергономіки – максимальне регулювання та достатній робочий простір. До речі у середньої людини зона комфорту між ліктями обох рук приблизно 60-65 см.

Робоче крісло обов’язково повинно бути обладнане підйомно-поворотним механізмом. Нахил за замовчуванням від виробника також повинен регулюватись. Теж саме бажано і для підлокітників. Наповнювач зазвичай потрібен м’який, але пружний, оббивка без ковзання та протирання. Звісно й колеса потрібні якісні.

Також в ергономічні норми слід включити міцність та безпечність всієї конструкції, пропорційність розмірів щодо тіла працівника та предметів один до одного. Інші меблі на кшталт столу для перемовин чи гостьового дивану потребують доброї фахової поради досвідченого консультанта у офісно-меблевій сфері. Чим відповідальніше буде підхід до ергономіки, тим продуктивніше буде працювати колектив та тепліше загальна робоча атмосфера.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.