Ср. Вер 25th, 2024

Цікаво, що про таке сказали б в Україні?

З початком нового навчального року у Польщі набули чинності нові стандарти захисту неповнолітніх, запропоновані так званим Законом Камілька. Положення, зокрема, містять рекомендації щодо спілкування учнів та викладачів у соціальних мережах.

Lex Kamilek — закон, що був прийнятий після трагічної смерті 8-річного Каміля з Ченстохови. Хлопець помер у травні 2023 року внаслідок прогресуючої поліорганної недостатності. У квітні його госпіталізували. Маленького систематично бив вітчим.

Смерть дитини викликала загальнонаціональні дискусії щодо імплементації правових рішень, які посилять захист дітей.

Навчальні заклади мали реалізувати ці стандарти до серпня 2024 року. Нововведення регулюють питання контакту між викладачами та студентами через соціальні мережі та месенджери.

На сайті Міністерства юстиції зазначено, що у разі необхідності спілкування в позаурочний час педагогів з дітьми та їх опікунами необхідно використовувати тільки офіційні канали: службову електронну пошті чи службовий телефон.

Спілкування з дитиною через соціальні мережі чи приватні електронні пошти можливе, лише якщо в групі або серед одержувачів є інший дорослий.

 

Контакт вчителя і дитини завжди має бути публічним.

Згідно з новими правилами, учні мають припинити запрошувати вчителів у друзі, а вчителі — приймати такі запрошення. Крім того, діти, батьки та вчителі мають припинити спілкуватися за допомогою груп, створених у Facebook чи Messenger.

Не всі вчителі радо сприйняли такі нововведення, оскільки, на їхню думку, офіційні канали можуть дещо ускладнити спілкування. 

 

 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.