Чт. Вер 19th, 2024

Йдеться про провадження авансові платежі податку на прибуток

Коли йдеться про наповнення бюджету за будь-яку ціну, асом втрачається здоровий глузд щодо існування певних галузей. Виродження авансового платежу на прибуток, його розмір прив’язаний до  місткості резервуарного парку АЗС, призведе до того, що 75% операторів роздрібного паливного ринку підуть у «тінь». Бензин продаватимуть у каністрах біля дороги, вважає експерт паливного ринку Дмитро Леушкін.

Законопроєкт №11416, зареєстрований у Верховній Раді 18 липня 2024 року, передбачає підвищення деяких податків та зборів, а також запровадження нових податків та зборів. Ця ініціатива – урядова, і так хочуть впровадити податок на усі резервуари на всіх АЗС.

Дмитро Леушкін стверджує, що це призведе одразу до кількох негативних наслідків: 

  • Власники АЗС виведуть з експлуатації щонайменше половину резервуарів на своїх заправках. Це негативно позначиться на можливостях зберігання палива.
  • Всі АЗС у сільській місцевості розоряться, оскільки вони не витримають такого фінансового навантаження. Тому автомобілістам, які мешкають у сільській місцевості, доведеться їздити до обласних центрів, щоб там заправляти машини.
  • Приблизно 75% операторів роздрібного паливного ринку підуть у «тінь», а бензин почнуть продавати навіть не бочками, а каністрами біля доріг. Чому? Щоб не сплачувати податки.
  • 25% операторів паливного ринку, які працюватимуть офіційно, збільшать ціни приблизно на 2 грн за літр палива.

Нагадаємо, законопроєкт №11416 також передбачає введення військового збору у розмірі 15% при першій реєстрації автомобілів та при першій реєстрації вживаних автомобілів (тобто євроблях). Експерти прогнозують, що це теж негативно позначиться на українському автомобільному ринку, а Кабмін не отримає очікуваних надходжень до державного бюджету від підвищення податків та зборів й запровадження нових податків. 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.