Ср. Вер 18th, 2024

Зробили це у коментарях до її допису

В Україні відміняють золоті та срібні медалі, зокрема їх централізоване виготовлення. Таке випливає із допису народної депутатки Наталії Піпи.

У ньому зазначається, що комітет освіти, науки та іновацій ВРУ визнав недоцільним централізоване виготовлення медалей за кошти держбюджету.

За 5 років було виготовлено більше 66 тисяч медалей. За 2024 рік виготовили в два рази (!!!) більше ніж у 2020, хоча рівень знань і кількість учнів – зменшилась.

На думку депутатки кількість медалей не відображає якості освіти.

Крім того, останні роки ці медалі не давали ніяких переваг при вступі до вишу.

А ще – це застаріла практика, розповсюджена у пострадянському просторі, в тому числі РФ. Піпа підкреслила, що сама вона – золота медалістка.

Допис депутатки активно коментують українці. Поодинокі висловлювання демонструють підтримку ідеї скасування медалей, втім більшість за те аби, нехай в іншій формі, але все ж залишити заохочення для старанних учнів:

Мирослава Дубневич

Я золота медалістка, яка закінчила школу у 1994 році, а медалі в матеріальному вигляді не отримала, Україна вже тоді на це коштів не знайшла. Тільки напис у атестаті. Тай таке. Диплом теж з відзнакою.

Але хвалити і певним чином відзначати розумних дітей і молодь треба, бо знання і праця у нас все знецінюються.

 

Борис Байденко

Тобто на навчання дітей дипломатів за кордоном (нещодавно була випущена постанова про відшкодування вартості навчання за кордоном З БЮДЖЕТУ для дітей дипломатів) – кошти є!? (Там вартість навчання досягає кількох тисяч Євро за семестр – з однієї особи). А на вітчизняних відмінників (ну нехай навіть зі значно нижчим рівнем знань і умінь ніж на початку 2000их) – якихось жалюгідних 1млн. грн. ВЖЕ НЕМАЄ?!

 

Taras Stakhovskyi

Як на мене, хай би було. 300грн, щоб відмітити дитину, яка старається, не так вже й багато.

Хто купляв – куплятиме й надалі, але це ж не всі.

 

Андрій Чорний

Для багатьох це була додаткова мотивація до навчання, і замість того, щоб переглянути систему з медалями та її підкоригувати, вирішили відмінити. 

 

Алла Заможська

У мене є питання і хотілось би його почути розлого – як держава (чи ВУЗИ) збирається стимулювати тих дітей, які 12 років вчились в школі? Ну от маючи гарний атестат? Бо у нас на сьогодні виходить , що ми позбавляємо цих дітей будь яких привілеїв. За кордоном це або гранти від вузів на навчання, або стипендії. І майже скрізь враховується рейтинг атестату.

 

Oksana Sobol

Якщо медаль не дає ніяких пільг при вступі , вона справді втрачає сенс. А що пропонує Комітет освіти, науки та іновацій ВРУ замість медалей, яку систему відзнак і заохочень відмінників ?

 

Владислав Самойленко

Почуйте голос старанних учнів, які під звуки сирен і вибухів продовжують навчатись!

Медалі в школах мають бути збережені, так як дійсно додають мотивацію навчатись.

 

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.