Сб. Лип 27th, 2024


Стандарти краси існували завжди, от тільки у середньовіччі вони були геть іншими 

Горбинка на носі

Зараз маючи горбинку на ночі, чимало жінок прагнуть зробити ринопластику і позбутися її якнайшвидше. Але  в середньовічній Європі горбинка вважалася ознакою шляхетності.

Жінки не лише не соромилися своєї родзинки, а й дуже пишалися нею. А ось маленькі та ідеально рівні носи, у ті часи аж ніяк не вважалися еталоном.

Овальне обличчя

Ця форма цінувалась у всі часи, що тоді, що зараз. Вважається, що овальне обличчя є найбільш симетричним. Кілька століть тому овальне обличчя у поєднанні з великим чолом і звуженим підборіддям вважалося ідеалом, досягти якого було складно з огляду на відсутність пластичної хірургії.

Високе чоло

Зараз багатьом не подобається високе чоло, і його маскують гривкою.  Але  в епоху Ренесансу високий лоб вказував на приналежність до вищого суспільства. Тому тодішні пані всіляко намагалися завищити лінію чола — наприклад, вони вищипали собі всі брови і зголювали волосся по лінії росту, щоб візуально лоб здавався більшим. 

Майбутніх дружин і чоловіків аристократи обирали зокрема і за цією ознакою.  Тож риси обличчя передавалися з покоління до покоління.

Маленькі груди

Зараз чимало жінок волію збільшити груди, а раніше більшість дівчат навпаки мріяли саме про маленький бюст. В давнину через численні пологи і годування малюків у звичайних жінок груди були великі й згодом втрачали форму.

А ось аристократки могли дозволити собі мати годувальницю. Тож у панянок, у кого від природи були невеликі груди, згодом нічого не змінювалося.

Були й випадки, коли дівчата хотіли зменшити груди, і  носили свинцеві пластини, щоб груди не росли, а це було вкрай небезпечно для здоров’я. 

Тонкі  руки та яскраво виражені вени

У аристократок були справді тонкі руки й невеликі долоні.  Великі руки вважалися ознакою селян, яким треба було багато працювати фізично, через що руки грубішали й виглядали менш акуратними.

При цьому вважалося дуже гарним, якщо на руках було чітко видно  вени.  Тоді й з’явився вислів про блакитну кров у аристократів. 

Були свої застереження й щодо форми нігтів. Найбільш витонченими вважали  мигдалеподібну форму. 





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.