Сб. Лип 27th, 2024

Цю тему навіть досліджували науковці

Більшість з нас лізе пальцем до носа, але мало хто у цьому зізнається. Ця звичка з’являється ще у дитинстві і переслідує до кінця життя. Якщо нас спіймають на гарячому, ми відчуваємо сором і незручність.

У медицині навіть існує спеціальний термін – ринотиллексоманія.

Чому ж тоді всі ми час від часу колупаємося в носі?

Перше наукове дослідження цього явища відбулося 1995 року американськими дослідниками. Вони розіслали свій опитувальник тисячі дорослих мешканців американського штату Вісконсин.

Результати опитування були такими:

  • 91% респондентів зізналися, що колупаються в носі;
  • 2% зазначили, що ця звичка заважає їм у повсякденному житті.
  • 1,2% повідомили, що роблять це щонайменше раз на годину.

Були й такі люди, які повідомили, що внаслідок надмірного колупання пробили отвір у своїй носовій перегородці.

Індійські лікарі припустили, що звичні форми поведінки більш поширені серед дітей і підлітків, ніж серед дорослих. Тому для оцінки колупання в носі вони вирішили опитувати молоде, а не старше покоління. Вчені роздали свої опитувальники в школах, що значно підвищило шанси отримати репрезентативну вибірку.

Дослідження провели у чотирьох школах Бангалора: одна з них була для дітей з бідних сімей, дві – для середнього класу, та ще одна – для дітей забезпечених батьків. Загалом опитали 200 підлітків.

Майже всі вони визнали, що колупаються у носі в середньому чотири рази на день. Це в принципі було відомо й так. Цікавими є деталі.

Тільки 7,6% школярів повідомили, що засовують палець у ніс частіше 20 разів на день, але при цьому майже 20% вважали, що колупання для них перетворилося на «серйозну проблему».

Більшість заявили, що роблять це для того, щоб почухати ніздрю або вичистити соплі, але 12% зізналися, що їм це просто подобається.

Приналежність до певного соціоекономічного класу не мала жодного значення: колупання зрівнює бідних і багатих.

А от стать вплинула на відповіді: хлопчики лізуть у ніс частіше, а дівчатка схильні вважати цю звичку поганою. Хлопчики в середньому частіше мають інші шкідливі звички.

Колупання в носі — причини

Чіткої відповіді на це запитання немає. Діти часто так досліджують своє тіло і потім ця звичка лишається до старості.

У 2001 році індійські фахівці Андраде та Шріхарі отримали за свою роботу Шнобелівську премію, яку вручають за дослідження, які спочатку змушують вас посміхнутися, а потім задуматися.

На церемонії нагородження Андраде зауважив:

– Дехто пхає носа не у свою справу. Ну, а я лізу зі своєю справою у чужі носи.

Вивчивши медичну літературу, науковці все ж з’ясували, що навіть помірне колупання не є абсолютно безпечним. Ця звичка сприяє поширенню бактерій.

Ті, хто люблять поколупатися в носі, частіше є носіями золотистого стафілокока в носовій порожнині.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.