Нд. Вер 8th, 2024

Візьміть це до уваги!

Листя є важливим інструментом для харчування та розвитку рослини. Видалення занадто великої кількості листя призводить до серйозного стресу для помідорів. Тому важливо чітко розуміти, яке листя потрібно видаляти, а яке потрібно залишати.

У мережі можна зустріти велику кількість матеріалів з буквально пустими кущами томатів, в яких видалили практично все листя та залишили тільки плоди. Багато городників, побачивши це, починають чинити рівно так само. Втім, така обрізка взагалі не потрібна рослинам.

Крім того, не потрібно обрізати листя занадто близько до стебла. Експерти радять намагатись залишати невеликі пеньки, довжина яких складає 2-3 сантиметри. Для чого це треба? Аби рана на рослині набагато швидше зарубцювалася та був менший ризик виникнення інфекцій і хвороб. Якщо зріз буде на головному стеблі, то цей процес може затягнутись та створити негативні наслідки.

Обрізання перед і після поливу – ще одна помилка. Вона пов’язана зі збільшенням терміну загоєння ран, які ви залишили на рослині. Під час поливу та одразу після нього волога активно циркулює по листках томатів. Якщо почнете їх обрізати, то можете побачити, як на залишеному зрізі залишаються краплі. Це і заважає рослинам загоїти рани.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.