Пт. Вер 20th, 2024

Прикмети наших пращурів

День Святої Трійці – важливе релігійне свято для багатьох людей, тож вони намагаються завчасно підготувати свій дім до свята.

Цьогоріч свято Трійці припадає на 23 червня.

Говорять, що до Трійці слід готуватися не менш ретельно, ніж до Великодня. Розповідаємо про 5 важливих справ, які потрібно встигнути зробити до Трвйці.

Прибрати дім та подвір’я

Перед Трійцею дім та двір мають бути ідеально прибрані. Зустрічати свято у неприбраній хаті – погана прикмета. Гардини та рушники потрібно випрати завчасно.

Закінчити посівні роботи

Субота перед Трійцею — це останній день, щоб посадити щось на городі. Кажуть, коли посадиш до Трійці, а на Зелені свята “замаїш” — все зійде.

Прикрасити дім зеленню

На Трійцю прикрашають житло живими квітами, гілками дерев, травами. Підлогу застилають лепехою, чебрецем, полином.  

Не використовують гілки осики та верби. Заборона щодо осики пов’язана із тим, що згідно із біблійним переказом, на цьому дереві повісився Іуда. А вербу не ламають, бо вона вже віддала свої гілки у Вербну неділю.

Береза – головний атрибут Трійці. Це дерево уособлює силу Святого Духа.

Пом’янути померлих

За день до Трійці відзначається Троїцька поминальна субота. У цей день за традицією варто сходити на цвинтар, де треба пом’янути померлих родичів. Важливо навести порядок в місцях спочинку – прибрати сміття, посадити квіти.

Приготувати святкові страви

На Трійцю можна приготувати кутю, пироги з сиром, мед та інші солодощі. Згідно із прикметами, на стіл потрібно ставити щедре частування, тоді рік бідності не знатимеш. 

На Трійцю обов’язково пекли короваї. Адже коровай – символ достатку та щастя. Ним у свято пригощали друзів, сусідів, родичів та просто перехожих.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.