Чт. Вер 19th, 2024

Вона триватиме до 2030 року 

В Україні розробляють нову Державну цільову економічну програму з енергетичної модернізації підприємств теплокомуненерго. Програма розрахована на 2030 року і має змінити підходи у тарифоутворенні, аби теплопостачальні компанії мали ресурс на оновлення мереж. Розвиток сфери теплопостачання в Україні відбуватиметься в 3 напрямах. 

Серед ключових напрямків, де впровадять оновлення: 

  • Перехід від централізованого до помірно централізованого теплопостачання з розвитком децентралізованих джерел, когенераційних або інших установок, що працюватимуть з використанням скидного тепла, зокрема йдеться про теплові помпи.
  • Збільшення інвестування, зменшення втрат у мережах та енергоефективність з боку споживача.
  • Використання альтернативних, відновлюваних джерел енергії, які дають можливість не залежати від викопного палива.

Такі зміни вже відбуваються. Наприклад, у Харкові, де було знищено всі системи генерації і близько 1,3 млн жителів залишилися без теплопостачання від ТЕЦ, наразі розвивається система когенераційних уставок і блочно-модульних котелень. Це має сприяти підготовці міста до чергового опалювального сезону, – йдеться на сайті «Українська енергетика».

Теплові насоси є складовою тих можливостей, що дадуть змогу підвищити ефективність теплозабезпечення. Як приклад наводять уже реалізований проєкт у Житомирі:

У межах швейцарського проєкту в Житомирі встановлено сучасну ТЕЦ, яка працює на трісці. Термодинамічна установка виробляє тепло та електроенергію. Потужність ТЕЦ – 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії. Вартість проєкту – близько 300 млн грн, – написано у дослідженні.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.