Нд. Жов 6th, 2024

Під час харчування людина отримує тільки 20% холестерину, решту печінка виробляє самостійно 

Вівсяна крупа

Йдеться не про пластівці, які достатньо залити окропом, а про кашу яку готують традиційним способом. Це джерело корисних речовин та клітковини, яке не дозволяє осідати холестерину на стінках судин і утворювати бляшки. Бажано їсти вівсяну кашу хоча б раз на тиждень. 

Квасоля, соя, горох

Квасоля, соя та горох містять  стерини та станоли, які знижують рівень холестерину. Такі ж речовини  є в борошні грубого помелу та макаронах із твердих сортів пшениці.

Бобові є джерелом рослинного білка, проте їх треба їсти з невеликою кількістю м’яса. Не можна вживати лише один вид бобових, їх слід чергувати, оскільки кожен із цих продуктів, особливо соя, має свої протипоказання.

Рослинна олія

Хорошу репутацію мають виключно оливкова та лляну олії, тому мало хто знає, що знижувати рівень «поганого» холестерину здатні майже всі рослинні олії: соняшникова, соєва, кукурудзяна і т.д. За умови, що вони нерафіновані.  Для правильного ефекту вистачить і дві столові ложки. 

Овочі «борщового набору»

Морква, буряк, цибуля і часник містять пектин – він виводить холестерин з організму. Також багаті на пектин сезонні овочі: перець, баклажани, гарбуз і, на превелику радість всіх дачників, кабачки. У день можна і потрібно вживати п’ять порцій перерахованих овочів, часник слід обмежити чотирма зубчиками.

Тих, хто любить «гостріше», порадує звістка про те, що приправи, такі як чорний перець, імбир, кориця, теж сприяють виведенню з організму «поганого» холестерину.

Чай

На відміну від підступної кави, чай містить флавоноїди, що допомагають вивести холестерин з організму. Крім того, можна використовувати глід: додавати його до чаїв, компотів та інших напоїв. Аптечна настойка глоду теж може допомогти впоратися із надлишками холестерину, але необхідно пам’ятати, що застосування лікарських засобів потребує консультації фахівця.

Повідомлення про здоров’я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.