Пт. Вер 20th, 2024

На землі живе понад 3 тисячі видів змій і лише чверть від цієї кількості є отруйними. На щастя, в Україні проживає всього три види отруйних змій. Україна.інфо розповідали, яких змій варто обходити стороною та що робити при укусі https://ukraina.info/article/zmiyi-ukrayiny-yaki-ye-otruyni-zmiyi-ta-chym-nebezpechni-polozy, та українці все одно продовжують боятися будь-яких лускатих.

Разом з тим, кількість людей, які панічно бояться плазунів, з року в рік, залишається майже незмінною. Хтось лякається безпосередньої зустрічі зі змією на відкритій території чи під час купання в річці, а когось лякає сама лише згадка чи малюнок з плазуном. Ця досить розповсюджена фобія носить назву – «офідіофобія» (страх перед зміями) або «герпетофобія» – стосується страху від всіх холоднокровних: ящірок, змій, жаб, черепах. В одних страх плазунів викликає лише певний дискомфорт, для інших – зустріч зі змією викликає панічні атаки, оніміння кінцівок та втрату можливості говорити чи кричати, надмірну пітливість та навіть втрату свідомості.

Виникати ця фобія може як з першої зустрічі, коли дитина просто не знає що це за створіння і природньо починає боятися невідомого, так і з віком, коли дорослий чув про випадки або бачив, як когось атакувала змія. Також фобія може закарбуватися як реакція на побачене. Коли хтось поруч при зустрічі із змією почав кричати чи плакати, відтак, той хто знаходився поруч, отримав певну психологічну травму і тепер також з острахом дивиться на плазунів.

При цьому вчені запевняють, що страх змій також може бути обумовленим еволюцією. В давні часи люди старалися обходити змій, адже медицина не була розвинутою, а це означає, що від укусу змії можна було померти.

Також варто враховувати, що плазуни гарно маскуються, а це означає, що реакція людини на змію часто викликана саме несподіваною її появою.

Що робити, якщо боїшся змій?

AD_4nXdK_6fZQCeapmMQgw28f4EJa3_rKBDIDc6ko61MQzqcJjJ9BTcugm6Fxli4sM-5mIQpAzC13Idj4qixeQ15w8G4t35fXwj_dkAcQHSlh8qRn-eCs8MR1ip2eiatHaAU2pt1nWHFWVTRuIJTFQCAR68Vz3yT?key=WfSLSvd6D9HVROvNvXEvGA

В першу чергу, слід точно знати страх в обличчя, що побоювання змій – це саме сформована фобія, а не відчуття огиди, переляк від раптової появи тощо. Якщо ви з’ясували, що маєте офідіофобію і при цьому не проживаєте в місцях, де цих плазунів більше ніж мурах, варто задуматися про терапію. Адже на щастя, ця фобія гарно піддається контролю.

Боротися з офідіофобією можна самостійно. Вам допоможуть медитації, заняття активним спортом та йога. Також помічним стане збільшення безпечних контактів з плазунами. До прикладу, можна ходити на виставки неотруйних змій, де плазуна можна погладити, потримати на руках, дізнатися більше про особливості його життя. Так ви зможете краще познайомитися з лускатими і зменшити рівень стресу.

Крім того, боротися з цією фобією допоможе когнітивно-поведінкова терапія. В цьому випадку вам слід обрати професійного психотерапевта, який навчить вас проживати, приймати та контролювати свої страхи.

AD_4nXf7u5x4uS8py6JgWZT0QDU_U8LxBmWiIv4sCIokCVQehCWYw86qm0gcapy9UYdGY5VhomOkwMyHcrPIOnSoyxnBWj8PdGLkIQLJDP5VjpLG7K_rQqMh9PJlry3hgjWsmK5Lq9ER7CVaeajt3dDF-z60V-TG?key=WfSLSvd6D9HVROvNvXEvGA

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.