Нд. Вер 22nd, 2024

У 2014 році приганяли комерційний транспорт, а зараз – електромобілі

Десять років тому, у 2014 році, діяли так звані «драконівські» ставки податків на імпорт, коли сума розмитнення могла у кілька разів перевищувати вартість самого авто за кордоном, згадують в Інституті досліджень авторинку.

Всього у 2014 було «пригнано» близько 9 тисяч вживаних легковиків, що менше, ніж зараз прибуває до України за два тижні. Поточні темпи імпорту — понад 20 тис. авто в місяць.

До ухвалення першого закону, названого в народі «3251» (за його реєстраційним номером ще у статусі проєкту) або «законом Горвата», залишалося 2 роки. Саме цей документ згодом стане «вікном в Європу», вперше за десятиліття давши можливість звичайному автомобілісту привезти й розмитнити за посильними ставками податків легковий автомобіль.

Так, тоді вперше на практиці було доведено, що зменшення податків на імпорт транспорту дасть збільшення надходжень у державний бюджет. Саме державний, а не в каси привілейованих ТОВ чи АТ.

Список 2014 року очолює Renault Megane, друге місце у Smart — завдяки тому, що його двигун мав робочий об’єм менше за 1000 см3, тому ставки податків для нього були невеликими. Ще у списку чимало комерційних авто, наприклад фургон Renault Kangoo. Ці машини потрапляють до категорії легкових за належністю до категорії «В» у водійському посвідченні.

І хоч з 1 січня 2014 року якраз був запроваджений «легковий» акциз на переобладнання вантажівок (які до того можна було імпортувати без акцизу), все ж їх, як показує статистика, ще досить інтенсивно (як для тодішніх загальних обсягів) ввозили.

При цьому варто зазначити, що даний список не відображає повною мірою дійсний попит: по-перше, імпортували вкрай мало, по-друге, здебільшого «приганяли» автомобілі або геть малолітражні (як Смарт), або під замовлення тих покупців, які були готові ПЕРЕплатити за «свіжопригнану» модель, бо купити її в Україні просто не було можливості.

Більш наочним буде рейтинг тодішнього внутрішнього ринку, який десятки років не поповнювався «свіжопригнаними» якісними авто європейського, корейського чи японського виробництва.

Натомість кілька бізнесів у нього вливали різного штибу «Ланоси», а також ВАЗи, ГАЗи та інший морально застарілий дешевий мотлох, зрідка перекладений такими ж дешевими продуктами китайського автопрому.

У сучасному списку, принаймні серед першої десятки, вже немає «бусів» та фургонів, з’явилось кілька кросоверів, і навіть два з половиною електромобілі. Точніше — дві моделі, які є виключно електричними, та Volkswagen Golf, частина яких прибуває у версії e-Golf, тобто на батарейній тязі, і вони враховані до загального обсягу «гольфів».

Ще є деякі автівки, які цілком (Nissan Rogue) чи частково (VW Passat, VW Tiguan, Audi Q5, Tesla Model 3) прибувають зі США, найчастіше зі страхових аукціонів. Тоді такої течії фактично не існувало — хіба окремі заможні автомобілісти замовляли якісь екзотичні (і далеко не бюджетні) як для нашого ринку Lincoln або Cadillac.

Попри те, що за 10 років відбулося чимало змін, в обох списках присутні такі моделі, як Renault Megane та Scenic (тоді ще частина цих мінівенів могла мати назву Megane Scenic), та «народний улюбленець» Volkswagen Passat, куди ж без нього.

Що буде через 10 років?

А от який вигляд матиме список моделей 2034 року — сказати непросто. Надто багато змін очікує на наш ринок, законодавство та автомобільну промисловість. Ймовірно, там буде ще більше версій з електричним або електрифікованими видами живлення.

Не виключена присутність кількох моделей з логотипами китайських автозаводів — зараз таких уже чимало в рейтингу нових авто.

За типом кузова скоріш за все переважатимуть кросовери, популярність яких впевнено зростає. Ну, і, напевно, адже йдеться про український авторинок, у десятці залишиться Volkswagen Passat. Бо куди ж без нього.

Джерело



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.