Чт. Вер 19th, 2024

Про що йдеться

На Лисій Горі у Польщі група археологів виявила рідкісну знахідку — бронзовий шолом, якому понад 2300 років. Ця знахідка вперше підтверджує, що неподалік від міста Хожеле, приблизно за 105 кілометрів на Північ від Варшави, жили кельти.

На думку керівника розкопок Бартломея Качинського, швидше за все, вони оселилися там, щоб купувати бурштин.

Шолом, виготовлений з тонкої листової бронзи, спочатку був обшитий шкірою або тканиною. Він виконаний у кельтському стилі «берру» — з конічним верхом і характерним розширеним заднім краєм, який забезпечував захист потилиці. Подібні шоломи раніше знаходили у кількох похованнях кельтської знаті південніше Польщі.

Ймовірно, він не лише підкреслював статус свого власника, а й виконував практичну військову функцію, – зауважив Бартломей Качинський.

Археологи також виявили прикраси та брошки у кельтському стилі, а також кілька залізних інструментів, які використовували у Південній Європі, але на той час у Польщі вони були невідомі. Йдеться про долото, косу та ножиці.

Після розкопок археологи вважають, що у четвертому столітті до нашої ери на Лисій Горі був кельтський торговий пункт, який забезпечував регулярне постачання бурштину з узбережжя Балтійського моря на Південь. Адже на той час бурштин високо цінувався у Середземномор’ї.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.