Сб. Лип 27th, 2024


Пояснили в ПЦУ

Часто можна почути, що не можна відмовлятися ставати хрещеними батьками дитини, бо це начебто «відхрещування від Господа». Але чи дійсно це так і що про це говорять приписи церкви?

Чи можна відмовлятись ставати хрещеними батьками?

Відмовитися від того, щоби стати хрещеним, можна, якщо ви відчуваєте, що не зможете допомогти батькам у релігійному та духовному вихованні дитини.

– Кожний хрещений відповідає перед Богом за свого похресника, тож і вибір ставати чи не ставати хрещеним, має бути лише вашим особистим, добровільним та усвідомленим рішенням, – кажуть священнослужителі.

Вони наголошують, що хрещені батьки повинні не тільки взяти участь у відповідному Таїнстві Церкви, а й взяти на себе відповідальність духовного наставника за певну особу на все життя.

– Це справді дуже важлива місія, адже хрещені батьки мають бути прикладом для наслідування, підтримкою й опорою для свого похресника, вчителями, провідниками у духовному житті.

 

І не лише в дитинстві: хрещені зобов’язані навчити засад Христової віри свого похресника/похресницю, коли він/вона підросте, допомагати йому/їй, молитися за нього/неї все життя. Це священний обов’язок хрещених батьків, – говорять у ПЦУ.

 

Чи вважається відмова гріхом? 

Якщо людина не відчуває моральної й духовної готовності стати хрещеним чи хрещеною, потрібно батькам відверто пояснити причину своєї відмови, адже це в майбутньому вбереже їх від можливих розчарувань та непорозумінь.

– Тож відмовитися стати хрещеними – не гріх. Більшим злом буде потім відмовитися від духовної опіки над похресником, байдужість і небажання виконувати цю важливу місію в житті дитини після Таїнства Хрещення.

 

Адже між дитиною та хрещеними батьками виникають особливі стосунки, засновані на духовній спорідненості, – кажуть священники.





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.