Сб. Лип 27th, 2024


Дадуть усього 100 кіловатів на місяць

Новий тариф на світло для побутових споживачів оприлюднять вже незабаром. Зараз тривають фактично останні обрахунки. Ми уже повідомляли, що швидше за все в Україні повернуться до диференційного формування платіжок за світло.

Тобто споживачі платитимуть за тарифом, що відповідає їх рівню споживання. За такою схемою ми уже оплачували спожиту електроенергію до червня 2023 року.

Тоді нагадаємо, скасували диференційний тариф, і впровадили однаковий, не залежно від рівня споживання

Дуже ймовірно, що тариф для населення встановлять на рівні 4,8 грн/кВт-год.

 

І окремо – для тих домогосподарств, що споживають до 100 кВт-год щомісячно, тариф залишиться на рівні 2,64.

 

Фактично Міненерго заганяє українців в енергетичні злидні, збільшуючи платіжку за вітроенергію вдвічі, – пише голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. 

Залишається незрозумілим механізм: чи будуть люди платити по старому тарифу за 100 кВт, а те, що перевищує доплачувати чи повний розрахунок по новому. В уряді це питання ще дискусійне.

Зауважимо, що дотриматися споживання до 100 кВт-год дуже складно. Такий рівень споживання мають хіба самотні люди чи пенсіонери які не користуються великою кількістю електроприладів.

 

Сім’я з трьох людей при ощадливому користуванні, за умови підігріву води та приготування їжі на газу, споживає до 200 кіловатів на місяць. 





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.